Израелски бойни самолети нанесоха вчера ракетен удар по позиции на сирийската армия в района на летище Нейраб край град Алепо в северната част на страната, съобщи сирийската агенция САНА, цитирана от ТАСС и Ройтерс.

В резултат на нападението са нанесени само материални щети, по данни на САНА.

В изявление до агенцията представител на командването на сирийските въоръжени сили оценил израелското нападение "като нов акт на агресия". "Това е отчаян опит да се окаже подкрепа на терористичните банди, които търпят поражение от сирийските войски в провинциите Дараа и Кунейтра", подчертал той.

Изралската армия, която рядко коментира ударите по сирийски позиции, не коментира това съобщение, предаде Франс прес.

Сириийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че е регистрирал серия от експлозии около Нейраб в неделя вечерта.

"Те бяха предизвикани от ракети, вероятно изстреляни от Израел и насочени срещу позиции на сирийския режим и съюзниците му на летището Нейраб и околностите му" посочи неправителствената организация, базирана във Великобритания и разполагаща с широка мрежа в Сирия.

Израел, който е обезпокоен, че нарастващото присъствие на Иран в Сирия е заплаха за сигурността му, е ударил десетки ирански и подкрепяни от Иран позиции в Сирия през седемгодишния конфликт, отбелязва Ройтерс.