Министърът на вътрешната сигурност на Израел Итамар Бен Гвир се извини, след като синът му се подигра с президента на САЩ Джо Байдън в социалната мрежа "Екс", намеквайки, че той страда от болестта на Алцхаймер, предаде Франс прес.

"Шавуел е мой син и аз го обичам, но снощи той направи сериозна грешка с туит, който дълбоко не одобрявам", написа Итамар Бен Гвир в "Екс". "САЩ са нашият най-голям приятел и президентът Байдън е приятел на Израел", допълни министърът.

Няма място за "обидни" забележки, каза той.

18-годишният Шавуел Бен Гвир публикува снощи снимка на 81-годишния Байдън, като я придружи с коментар, че е "важно да се повиши осведомеността" за болестта на Алцхаймер, "която е най-честата причина за влошаване на когнитивните способности и деменция при възрастните хора".

Впоследствие публикацията беше изтрита, а следвайки стъпката на баща си, Шавуел Бен Гвир се извини в профила си на своите около 2800 последователи.

Възрастта на Джо Байдън, който се стреми да бъде преизбран за втори мандат, вече е била обект на подигравки.

Итамар Бен Гвир е министър в правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху - едно от най-дясно ориентираните в историята на Израел. Лидер на партията "Еврейска сила", той самият е свикнал да прави скандални и понякога подигравателни изказвания, посочва АФП.