Здравното министерство в управляваната от палестинското ислямистко движение "Хамас" ивица Газа съобщи, че израелската армия е разположила булдозери в болница "Ал Шифа", за която подозира, че се използва като военен обект от "Хамас", предаде Франс прес.

"Израелски булдозери разрушиха части от южния вход" на болницата, съобщи министерството в кратко изявление. Потърсени за коментар от АФП, израелските военни заявиха, че в момента се извършва операция на територията на болницата.

"Осъществяваме насочена операция в болница "Аш Шифа". Продължаваме да напредваме", заяви в канала на израелската армия в "Телеграм" генерал-майор Ярон Финкелман, който отговаря за операциите в ивицата Газа.

Вчера армията предприе операция в основната болница в Газа, предизвиквайки международно безпокойство и критики, след което изтегли войниците и танковете си. По данни на ООН в този болничен комплекс се намират около 2300 души, включително пациенти, медици и разселени хора.

Израелската армия обвинява палестинското движение "Хамас", че използва болница "Аш Шифа" като военна база. Сътрудник на АФП е видял израелската армия да се предислоцира около болницата в късния следобед вчера. 

Нарушавайки мълчанието си за първи път от началото на войната между Израел и "Хамас", Съветът за сигурност на ООН призова вчера за "спешни и продължителни хуманитарни паузи и коридори в цялата ивица Газа", след четири неуспешни опита за единна реакция на войната между Израел и "Хамас", предаде Асошиейтед прес.

 

Резолюцията беше приета с 12 гласа, като САЩ, Великобритания и Русия се въздържаха.

В окончателната версия на проекторезолюцията формулировката "настоява" бе заменена с "призовава" за хуманитарна пауза. В нея е смекчено също настояването за "незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници, държани от "Хамас" и други групировки".

В резолюцията не се споменава прекратяване на огъня, не се споменава и изненадващото нападение на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при което екстремисти убиха около 1200 души и взеха близо 240 за заложници.

В нея не се споменават също ответните въздушни удари и сухопътната офанзива на Израел в управляваната от "Хамас" ивица Газа, при които според здравното министерство на Газа са загинали над 11 000 палестинци, две трети от които - жени и деца.

Преди гласуването Русия предложи поправка в текста, която призоваваше за трайни хуманитарни паузи, водещи до прекратяване на огъня. Тя обаче беше отхвърлена с 5 на 1 гласа при 9 въздържали се. Според правилата за приемането на дадено предложение, то трябва да бъде подкрепено от най-малко 9 от 15-те страни в Съвета.

В резолюцията се призовава "всички страни да спазват задълженията си съгласно международното право, най-вече по отношение на защитата на цивилното население, особено на децата".

Приетият текст призовава за хуманитарни паузи и коридори в ивицата Газа за "достатъчен брой дни", за да може ООН, Червеният кръст и други хуманитарни организации да имат безпрепятствен достъп да доставят вода, електричество, гориво, храни и медицински консумативи за всички нуждаещи се. В него се казва, че паузите трябва да дават възможност също за поправянето на ключова инфраструктура, както и за спешни спасителни и възстановителни дейности.

Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН са правно обвързващи, но на практика много страни пренебрегват исканията на Съвета за предприемане на действия, отбелязва АП. 

Резолюцията, внесена от Малта, се фокусира до голяма степен върху страданията на непълнолетните палестинци. В целия документ Израел не се споменава поименно. Палестинската екстремистка групировка "Хамас", която на 7 октомври извърши нападение срещу Израел и масово убийство на цивилни, е спомената само в искането за освобождаване на израелските заложници, отвлечени в ивицата Газа.

Най-влиятелният орган на ООН постигна съгласие по съвместната резолюция след продължителни усилия. САЩ не наложиха вето, но се въздържаха от гласуване, както направиха също Русия и Великобритания. Дванадесет от 15-те държави в Съвета гласуваха в подкрепа на текста. Съгласно международното право резолюциите на Съвета за сигурност са задължителни.

Израелският посланик в ООН Гилад Ердан

Снимка: БТА/АП, Питър К. Африйе

В отговор израелското външно министерство отхвърли идеята за "продължителни хуманитарни паузи" в ивицата Газа, докато въоръжената ислямистка групировка "Хамас" държи 239 души като заложници, предаде ДПА. 

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан заяви, че резолюцията е "откъсната от реалността". "За съжаление Съветът продължава да пренебрегва и отказва да осъди или дори да спомене клането, извършено от "Хамас" на 7 октомври", допълни той.