Израелската армия обяви тази сутрин, че нейната пехота е извършила "целенасочена атака в централния сектор на ивицата Газа", подкрепена от "изтребители и дронове" и насочена към цели на Хамас, предадоха Франс прес и БТА.

След това войниците напуснаха палестинската територия без да съобщят за ранени, се казва в прессъобщение на армията. В допълнение армията посочи, че е бомбардирала обекти на "Хамас" "в цялата ивица Газа".

Успоредно с тази сухопътна операция, цели, "свързани с терористичната организация "Хамас", са били бомбардирани в центъра на територията "и в цялата Ивица Газа", според прессъобщението.

Ракетни площадки и командни центрове на "Хамас" бяха унищожени, а членове на палестинското ислямистко движение бяха неутрализирани, според прессъобщението.

След атаките от 7 октомври, извършени от "Хамас" в еврейската държава, израелската армия обстрелва палестинската територия, където редовно извършва нахлувания преди вероятна сухопътна офанзива, обещавана многократно от политически лидери и военни.

В нощта на сряда срещу четвъртък армията обяви, че е извършила целенасочена атака с танкове в северната част на ивицата Газа.

Войната беше предизвикана от атаки на "Хамас" на израелска територия, безпрецедентни по своя мащаб и насилие, отнели живота на повече от 1400 души, повечето цивилни, според Израел. Около 220 души са държани заложници, след като са били насилствено отведени в ивицата Газа, където "Хамас" е на власт от 2007 г.

Министерството на здравеопазването на "Хамас" обяви, че бомбардировките, предприети като отмъщение, са убили повече от 7000 души, по-голямата част от които са цивилни, включително повече от 2900 деца, отбелязва Франс прес.

"Хамас" от Москва: Необходимо е прекратяване на огъня, за да бъдат освободени заложниците

Палестинската групировка "Хамас", която контролира ивицата Газа, не може да освободи заложниците, заловени по време на нападението й срещу Израел, докато не бъде сключено примирие, цитира руският вестник "Комерсант" член на делегация на "Хамас", която е на посещение в Москва, предаде Ройтерс.

Вестникът цитира Абу Хамид, според когото "Хамас" се нуждае от време, за да открие всички, които са били отведени в Газа от Израел от различни палестински фракции при нападението на "Хамас" на 7 октомври.

"Те заловиха десетки хора, повечето от които цивилни, и ни трябва време, за да ги намерим в ивицата Газа и след това да ги освободим", каза Хамид.

"Комерсант" го цитира да казва, че е необходима спокойна обстановка, за да се изпълни тази задача. "Хамас" заяви вчера, че около 50 от заложниците са били убити при израелски въздушни удари.

Израел призова Русия да експулсира гостуващата делегация на "Хамас" като нарече поканата им в Москва "достойна за съжаление".

Русия има връзки с всички ключови играчи в Близкия изток, включително Израел, Иран, Сирия, Палестинската автономия и "Хамас", посочва Ройтерс.

Москва многократно е обвинявала за настоящата криза неуспеха на американската дипломация и призова за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" и възобновяване на преговорите, целящи постигането на мирно споразумение.