Израелската армия съобщи, че от началото на войната преди месец е унищожила общо 130 тунела на палестинската групировка "Хамас" на територията на ивицата Газа, предаде ДПА и БТА.

Днес военните публикуваха видеозаписи, на които се вижда как тежка техника копае входове към тунелите и повдига бетонна плоча.

Запасите от вода и бутилки с кислород в тунелите са доказателство за плановете на групировката за продължителен престой, се казва в изявлението. Армията е открила тунелни шахти и под тренировъчен лагер на "Хамас" в северната част на Газа, който е бил разрушен.

Израелците твърдят, че има сложна мрежа от тунели в песъчливата почва в ивицата Газа, която е дълга едва около 45 километра, широка между 6 и 14 км в различните си части и има население над два милиона души.

Някои от тунели са електрифицирани. Средно те са високи по два метра и широки по един метър, но някои са достатъчно големи и за преминаването на превозни средства. Някои слизат на дълбочина от десетки метри под земята, за да могат да издържат на израелските бомбардировки от въздуха.

Твърди се, че техните входове се намират в жилищни сгради или джамии. Израелските разузнавателни служби казват, че "Хамас" управлява своя команден и контролен център под болница "Аш Шифа", най-голямата болница в ивицата Газа - твърдение, което групировката отрича.

"Става дума за десетки и десетки километри под земята с командни, контролни и комуникационни помещения, помещения за снабдяване и площадки за изстрелване на ракети", каза военния експерт от университета в Тел Авив Харел Чорев пред телевизия Си Ен Ен.

През последните 24 часа в ивицата Газа са влезли над 80 камиона с хуманитарна помощ, а около 500 до 600 американци още не са напуснали палестинския анклав, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Снимка: БТА/АР

"Знаем, че досега сме извели около 400 души, което означава, че остават още около 500 до 600 души, като се броят членовете на семействата им там", каза пред репортери говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Колона от хиляди палестински цивилни напусна днес северната част на Газа в търсене на убежище от израелските въздушни удари и ожесточените сухопътни боеве между израелските войски и бойците на "Хамас", припомня Ройтерс.

Според израелският военен говорител контраадмирал Даниел Хагари, "Хамас" е изгубил контрол над северната част на Газа, докато хиляди жители са се придвижили на юг. 

"Видяхме как 50 000 жители на Газа се преместиха от северната част на ивицата Газа на юг. Те се придвижват, защото разбират, че "Хамас" е изгубил контрола над северната част", заяви контраадмирал Даниел Хагари.

"Хамас е загубил контрол и продължава да го губи в северната част."

Хагари уточни, че няма да има прекратяване на огъня, но Израел прави хуманитарни паузи в определени моменти, за да позволи на жителите на ивицата да се придвижат на юг.