Израелската армия дава днес нов "прозорец" на цивилните в ивицата Газа да се преместят в южната част на палестинския анклав, предаде ДПА.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) обявиха, че ще разрешат движението по пътя към южната част на територията между 10 ч. и 14 ч. (08 ч. и 12 ч. по Гринуич), съобщи говорител на израелската армия в платформата "Екс". Армията публикува и карта, на която е показан пътят, по който може да се извърши придвижването. В публикуваното съобщение се казва на арабски език: "Ако ви е грижа за вас и близките ви, тръгнете на юг, следвайки нашите инструкции".

Говорителят призова хората да се възползват от новата възможност и да се отправят на юг в името на собствената си безопасност.

Миналия уикенд военните започнаха нова фаза от войната срещу ислямисткото движение "Хамас", което управлява ивицата Газа, и разшириха сухопътните си операции.

Израелската армия вече няколко пъти призова хората в северната част на Газа да се преместят на юг. По данни на военните най-малко 700 000 души вече са го направили. Според оценки на ООН в ивицата Газа има 1,4 милиона вътрешно разселени лица. В гъстонаселената ивица Газа живеят повече от 2,2 милиона души.

При израелски въздушен удар вчера по управлявано от ООН училище в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа, в което се били подслонили разселени хора, са били убити 15 души и още десетки са били ранени, заяви началникът на Болницата "Аш Шифа" Мохамад Абу Селмея.

Няма да има прекратяване на огъня, докато "Хамас" - въоръжената ислямистка групировка, която управлява Газа, не освободи заложниците, които държи, заяви преди два дни израелският премиер Бенямин Нетаняху.

От своя страна "Хамас" заяви вчера, че над 60 заложници са в неизвестност вследствие на израелските въздушни удари в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

В края на октомври "Хамас" обяви, че около 50 души, взети за заложници от групировката, са били убити при израелски удари в Газа.

САЩ осъществяват полети с разузнавателни дронове над Газа в търсене на заложници, взети от "Хамас" при нападението им срещу Израел на 7 октомври, казаха в четвъртък двама американски висши представители.

"Хамас" освободи досега четирима цивилни от 239-те души, за които се предполага, че държи като заложници.