Израелската армия обяви, че е загубила общо 44 войници от началото на сухопътната операция, която предприе в ивицата Газа след нападението, извършено миналия месец в Израел от ислямисткото движение "Хамас", което контролира палестинската територия, съобщи в. "Таймс ъв Израел", цитиран от БТА.

Най-новите жертви са 28-годишен майор и 21-годишен сержант от специалните части. Те са били убити в северната част на ивицата Газа.

При атаката си в Израел на 7 октомври бойци на "Хамас" убиха около 1200 души и отведоха над 200 човека в плен в ивицата Газа. До момента бяха освободени само четирима от заложниците, отбелязва Ройтерс.

След нападението в Израел бяха открити телата на около 1500 бойци на "Хамас".

При израелски удари в ивицата Газа от 7 октомври са били убити повече от 11 хиляди души, включително над 4500 деца, по информация на властите в палестинската територия, контролирани от "Хамас". Тези данни не са проверени по независим път.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху призова хората в САЩ да възприемат войната на Израел срещу ислямистката организация "Хамас" и като тяхна война, предаде ДПА.

"Това не е само нашата война, това е и вашата война", заяви Нетаняху в интервю, излъчено снощи в САЩ. "Това е битка на цивилизацията срещу варварството", каза той пред Си Ен Ен. Ако Израел не спечели войната, напастта ще се разпространи извън Близкия изток и след това ще зарази Европа и САЩ, каза Бенямин Нетаняху. "Вие ще сте следващите", добави израелският премиер.

Нетаняху отново отхвърли засилващите се международни критики заради големия брой цивилни, убити в Газа по време на войната. "Израел се сражава в съответствие с международното право", заяви той. "Израелската армия върши образцова работа, като се опитва да сведе до минимум цивилните жертви", добави Нетаняху.

Всеки загубен цивилен живот е трагедия, каза той, но обвини "Хамас", че не позволява на хората да напускат зоната на войната, "понякога под дулото на оръжие".

"Хамас" стреля по безопасната зона и по безопасния коридор, който създадохме... за да попречат на палестинците да напуснат опасната зона. Групировката разполага ракети в училищата, болниците, има тунели под детски легла", каза Нетаняху.