Израелските въоръжени сили днес заявиха, че техни сухопътни сили снощи са започнали ограничени набези в ивицата Газа, за да се сражават срещу палестински бойци и въздушните удари са били съсредоточени срещу места, където бойци на "Хамас" се събирали, за да се сражават срещу евентуалната израелска инвазия, предаде Ройтерс.

Вижте снимки >>

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари каза още, че въоръжените сили са потвърдили, че 222 души са били взети за заложници по време на атаката на "Хамас" на 7 октомври.

Въоръженото крило на "Хамас" Бригади "Изедин Ал Касам" заяви, че негови бойци влезли в сблъсък с израелски сили в ивицата Газа и са се върнали в базата си, след като унищожили израелско военно оборудване.

В изявление на палестинската групировка се казва, че израелски бронирани сили проникнали в южната част на Газа източно от град Хан Юнис.

"Бойци влязоха в бой с проникналите сили, унищожиха два булдозера и танк и ги принудиха да се оттеглят, след което се завърнаха успешно в базата си", се казва още в изявлението.

Агенция Ройтерс отбелязва, че за момента не е получила отговор от страна на Израел на запитване за коментар на информацията за унищожено израелско военно оборудване

Израелската армия съобщи по-рано днес, че е атакувала над 320 цели в Ивицата Газа през последното денонощие. Според информацията военните са ударили инфраструктура на "Хамас", включително тунели и оперативен щаб.

"През изминалия ден израелската отбранителна армия атакува повече от 320 обекта в сектора на Газа, включително тунели, в които бяха открити бойците на терористичната организация ХАМАС, както и десетки оперативни щабове, където терористите от ХАМАС и " Ислямска пустиня" бяха локализирани, военна техника и наблюдателни постове", съобщава израелската армия.

Израелската армия атакува над 320 цели в Ивицата Газа през последното денонощие

Снимка: АР/БТА

Съобщава се още, че през последното денонощие израелската армия е унищожир обекти, представляващи заплаха за израелските части, подготвящи се за сухопътни операции в Газа.

"Унищожени бяха десетки пускови установки и минохвъргачки, а снощи танк, принадлежащ на израелската отбранителна армия, унищожи редица бойни позиции на терористите, включително противотанковата инсталация в Газа".

Според радикалното палестинско движение жертвите на среднощните удари са поне 60.

Палестинците стоят до телата на своите роднини, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в Рафа, понеделник, октомври. 23, 2023 г.

Снимка: АР/БТА

Двама палестинци са убити в бежанския лагер "Джалазон", намиращ се в близост до град Рамала, на окупирания Западен бряг, съобщи палестинското министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.

Палестинците търсят оцелели след израелската бомбардировка на ивицата Газа в Рафа

Снимка: АР/БТА

Местни жители казаха пред Ройтерс, че израелските сили са нахлули в лагера и са арестували много хора, при което се е стигнало до сблъсъци с въоръжени лица и младежи, които хвърляли камъни. Понастоящем израелските сили са се оттеглили в покрайнините на лагера, поясниха местните жители.

Засега израелските въоръжени сили не са коментирали този случай, отбелязва Ройтерс.

Снимка: АР/БТА

Израелските въоръжени сили съобщи по-рано днес, че са осуетили снощи планирана ракетна атака на ливанската шиитска военна групировка "Хизбула", предаде ДПА.

В съобщение на израелските сили за самоотбрана, публикувано в "Екс" (доскоро "Туитър"), се казва, че те са поразили "инфраструктура на терористите от "Хизбула в Ливан, включително военен обект и наблюдателен пункт. В съобщението се добавя, че са били поразени "четири терористични клетки на "Хизбула", действащи по границата с Ливан". Според израелските сили за самоотбрана клетките са възнамерявали да изстрелят противотанкова ракета по израелския град Шломи.

Откакто Израел започна масирана кампания с въздушни удари в ивицата Газа в отговор на кланетата, извършени на 7 октомври от "Хамас", зачестиха случаите на насилие по границата между Израел и Южен Ливан, който се намира под контрола на "Хизбула", посочва ДПА. Имаше жертви и от двете страни на границата.

Външните министри от ЕС ще обсъдят днес в Люксембург призива на ООН за хуманитарно спиране на огъня между Израел и "Хамас", съобщи европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Ракетните нападения от Газа трябва да престанат, заложниците трябва да бъдат освободени, това е стъпка към успокояване, трябва да започнем да мислим как да възстановим политическия процес, настоя той.

Най-важното е да призовем хуманитарната помощ да достигне Газа, заяви Борел. Той отбеляза, че вече са били пропуснати няколко десетки камиона, но уточни, че когато няма война, на ден там пристигат стотина товара. Египет е готов да пропусне всички камиони, поясни върховният представител.

Важно е да се осигури гориво, за да се произвежда енергия, иначе няма вода и ток, така болниците почти не могат да работят. Трябва да се направи необходимото за възстановяването на снабдяването с ток и вода, призова Борел.

Великите сили забравиха палестинския въпрос. Изразяваме силна подкрепа за Израел, но следва да отчитаме убийството на невинни палестинци. Трябва да изразяваме еднаква загриженост за всеки убит цивилен, обобщи той.

Борел уточни, че днес външните министри от ЕС ще обсъдят също войната в Украйна и събитията в Нагорни Карабах.