Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман предупреди днес, че неговата страна ще унищожи всяка руска система за противовъздушна отбрана (ПРО) в Сирия, ако бъде използвана срещу израелски самолети. Същевременно той подчерта, че Израел няма интерес от ескалация на напрежението с Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Едно нещо трябва да бъде много ясно - ако някой стреля по наши самолети, ще го унищожим", заяви Либерман пред новинарския портал www.ynetnews.

"Има руски системи в Сирия и те не се използват срещу нас. Имаме открита линия, действителен диалог, понякога не толкова обикновен, но откровен и открит диалог с руснаците", каза той и добави, че това е предотвратило конфронтация с Москва. По думите на министъра Израел не се намесва във вътрешните работи на Сирия, но няма да позволи намеса на Иран и Москва, основни съюзници на режима на Башар ал Асад, в съседната на Израел страна.

Изявлението на Авигдор Либерман става по време, когато се съобщава, че Русия обмисля да продаде на Сирия модерни системи за ПРО "Ес-300". Русия е дислоцирала в своите бази в Сирия още по-усъвършенстваните системи "Ес-400", но те не бяха активирани при оглавяваните от САЩ въздушни удари по-рано този месец.

ДПА припомни, че Израел е сред държавите, нанасяли въздушни удари в Сирия в гражданската война там. Сирийската ПВО свали един израелски самолет в акция, а след това Израел атакува сирийската ПВО.

В отговор на предполагаемата химическа атака срещу Дума на 7 април, седмица по-късно САЩ, Великобритания и Франция нанесоха ракетни удари по сирийски инсталации за химически оръжия. Оттогава се съобщава периодично, че Москва ще продаде на Дамаск усъвършенствана система за противовъздушна отбрана.

На въпрос за за тези съобщенията руският външен министър Сергей Лавров отговори, че "не може да каже, че въпросът е уреден". "Трябва да почакаме и да видим какви решения ще вземат руското ръководство и сирийските представители", каза Лавров, цитиран в понеделник от руски новинарски агенции.