Израел си върна контрола върху граничната ограда с ивицата Газа, заяви в ефира на израелското Армейско радио говорителят на въоръжените сили контраадмирал Даниел Хагари.

В края на миналата седмица оградата бе пробита от бойци на палестинската групировка "Хамас", които предприеха масирано нахлуване на израелска територия.

По думите му от вчера насам не е имало нито един случай на проникване през границата. Военните поставят мини на местата, където оградата е съборена. Хагари каза още, че няма информация палестинците да са използвали подземни тунели, за да влязат на територията на Израел, предадоха Ройтерс и БТА.

Трагичната равносметка до момента е повече от 800 души убити в Израел от началото на офанзивата на "Хамас", която започна в събота, съобщиха от правителствената пресслужба на Израел, предаде Франс прес.

Сред убитите има и чужди граждани, поне 11 от тях са американци.

Над 2600 души са ранените в Израел, а около 150 души са били отвлечени от "Хамас". Държавата Израел официално обяви състояние на война за първи път от войната от Йом Кипур през 1973 г. и отговори с въздушни удари срещу палестинския анклав. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че жестокостите, извършени от "Хамас" по време на нападението срещу Израел, наподобяват тези, извършени от джихадистката групировка "Ислямска държава".

На фона на критичната ситуация в Израел от Българското външно министерство огласиха инструкции към сънародниците ни как да се евакуират.

Необходимо е българските граждани стриктно да се придържат към инструкциите на израелските власти, които се актуализират непрекъснато и отчитат спецификите на отделните региони в страната. Това напомниха от Министерството на външните работи (МВнР) във връзка с актуалната ситуация в Държавата Израел.

От посолството на България в Държавата Израел информират, че българските граждани имат няколко възможности за пътуване до България. Една от тях е чрез авиокомпаниите, продължаващи да изпълняват полети от международно летище Бен Гурион - директни и с прекачване. Друга възможност е чрез използване на граничния контролно-пропускателен пункт "Аленби" с Йордания, докъдето се препоръчва да се пътува без да се преминава през палестинските територии, и редовни директни полети от международно летище Кралица Алиа в Аман. Третата възможност е чрез използване на морска връзка от пристанище Хайфа.

От българското външно министерство обръщат внимание, че горепосочените възможности не се организират и координират от посолството на страната ни.

Предвид ситуацията, Консулска служба към българското посолство в Тел Авив преустановява работа по регулярни въпроси, като документи за придобиване на гражданство и нотариални услуги (с изключение на спешни такива). Консулска служба остава на разположение на гражданите по въпроси, като настоящата ситуация, издаване на временни паспорти и др.

От МВнР напомниха още, че мисията има два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно.