Израелски самолети изтребители са поразили "терористични инфраструктури" в Сирия при въздушно нападение в отговор на обстрел от сирийска територия, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на израелската армия от днес.

"В отговор на атака по Голанските възвишения вчера от сирийска територия наши изтребители удариха терористични инфраструктури в Сирия", гласи краткото изявление на израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ). Израел завладява Голанските възвишения от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 г. и ги окупира. 

Граничният пункт "Рафах" отваря отново днес за евакуация на чужденци от Газа

Граничният контролно-пропускателен пункт "Рафах" отваря отново днес за евакуацията на чуждестранни граждани от ивицата Газа в Египет, предаде Ройтерс, като се позова на палестинските власти в анклава, контролиран от радикалното ислямистко движение "Хамас". Пунктът бе затворен в петък, припомня БТА.

Ройтерс отбелязва, че това е единственият вход в анклава, който не е под контрола на Израел и съответно е жизненоважен както за хората, желаещи да напуснат ивицата, така и за камионите с хуманитарна помощ, които влизат в нея.

Според палестински и египетски източници, които не са назовани от Ройтерс, граничният пункт "Рафах" е бил затворен в петък заради проблеми с палестинците от северната част на ивицата Газа, които се нуждаят от спешна медицинска помощ. Хора с подобен проблем ще могат днес да преминат на египетска територия заедно с притежатели на чуждестранни паспорти и техните подопечни.

ГКПП "Рафах" отваря днес в 9:00 ч. сутринта местно време (също и българско).

Израелски танкове са на позиции на централните улици в Газа

Израелски танкове са заели позиции на централните улици в град Газа. Според палестинския Червен полумесец, бронирани машини има непосредствено до болницата "Ал Кудс".

Половината болници в Ивицата Газа вече не работят, заявиха от Световната здравна организация. От там изразяват загриженост по повод сигурността на персонала и пациентите в болницата "Аш Шифа", с която са прекъснати комуникациите.

От израелската армия обявиха, че ще помогнат за евакуирането на бебета от здравното заведение, като те ще бъдат преместени в педиатрично отделение на по-безопасна болница. В същото време Израел отхвърли обвиненията, че негови части са атакували "Аш Шифа".