Палестинският Червен кръст съобщи, че е получил предупреждение от израелската армия за "незабавна евакуация" на болницата "Ал Кудс" в ивицата Газа, в която в момента са настанени над 400 пациенти и 12 000 разселени цивилни, предаде Ройтерс.

Хуманитарната организация отправи спешен апел към международната общност. "Призоваваме света да предприеме незабавни и спешни действия за предотвратяване на ново клане като това в баптистката болница "Ахли Араб", се казва в изявлението на Палестинския Червен кръст.

По-рано израелската армия съобщи, че нанася удари по цели на шиитската организация "Хизбула" в Ливан, предаде ТАСС.

От 7 октомври досега напрежението на северната граница расте всеки ден, като там редовно се регистрират обстрели от ливанска територия, в отговор на които израелските военни нанасят удари. Според израелската армия целите им са обекти на "Хизбула".

Ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб поиска от Израел да обяви 48-часово прекратяване на огъня. Ливан се притеснява, че войната може да се разпространи в региона. "Наистина не искаме война. Правителството не иска война. Ние водим диалог с различните групи, но това е неконтролируемо, защото всичко зависи от случилото се в Газа", каза Бу Хабиб пред CNN.

По-рано днес говорителят на израелските отбранителни сили Питър Лърнър заяви, че Ливан носи отговорност за това, което се случва на тяхната суверенна територия, визирайки "Хизбула".

"Тя има контрол над своите граници. Носят отговорността да гарантират, че терористи като "Хизбула" няма да предприемат атаки срещу Израел."

В отговор на коментарите на Лернер израелският външен министър каза, че Израел "влошава положението с приказките си". "Нека призовем за прекратяване на огъня и да видим какво ще стане, вместо да заплашваме", каза той.

Попитан дали неговото правителство има контрол над "Хизбула", ливанският външен министър отговори:

"Хората тук са взаимосвързани, политически и дори кръвно. Така че, не можем да ги спрем да предприемат някакво отмъщение, ако наистина ситуацията в Газа се влоши повече, отколкото сега. Те ("Хизбула") не искат война. Но не можете и да ги контролирате. Всичко зависи от това какво се случва в Газа, от нахлуването на Израел в Газа".

Докато Израел се подготвя за следващия етап от войната с Хамас в Газа, подкрепяната от Иран групировка "Хизбулa" разменя огън с израелските сили през границата в Северен Израел и Южен Ливан.

Междувременно еврейската държава евакуира голям град на ливанската граница, пореден признак за потенциално предстоящо сухопътно нахлуване в Газа, което може да предизвика трусове в целия регион.  

Пушек, издигащ се след израелски въздушен удар в ивицата Газа, видян от Южен Израел

Снимка: БТА/AП

По-рано днес Израел нанесе въздушни удари и по Южна Газа в район, пълен с мирни граждани, избягали от север по указание на Израел, предаде Асошиейтед прес. Към втората по големина болница в Газа, която вече е препълнена с пациенти и хора, търсещи убежище, се стичаха линейки, обобщи ситуацията БТА. 

Палестинците в Газа съобщават за масирани въздушни удари по южния град Хан Юнис, където на мирното население беше казано да потърси убежище заради израелските бомбардировки на районите по границата с Израел.

Войната, която днес навлезе в 14-ия си ден, е най-кръвопролитната от петте войни в Газа. Управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в анклава съобщи, че 4137 палестинци са загинали, а над 13 000 са ранени.

В Израел убитите са над 1400, като повечето от тези жертви бяха дадени при нападението на 7 октомври, когато територията на Израел беше щурмувана от бойци на "Хамас". Предполага се, че при нахлуването палестинското движение е взело за заложници 203 души и ги е отвело в Газа, заяви израелската армия.

Белгия обяви по-рано днес, че ще призове своите граждани да напуснат Ливан заради събитията в Израел и ивицата Газа, като решението се основава на данни от военното разузнаване, съобщи белгийският министър на външните работи Людивин Дедондер, цитирана от местни медии и БТА.

Отбелязва се, че подобна стъпка са предприели САЩ, Великобритания, Германия, Канада и Саудитска Арабия. Дедондер предупреди за опасност от влошаване на обстановката в Ливан, където действа движението "Хизбула", съмишленик на палестинската терористична групировка "Хамас".

Отчита се, че след нападението на "Хамас" срещу Израел по-рано този месец от Ливан постоянно се води обстрел към израелски цели. Допълва се, че Израел е взел решение да евакуира селище по северната си граница с Ливан.