Израел обяви тактическа пауза в сраженията и два коридора за изтегляне на жителите от северните части на ивицата Газа към южните части на палестинската територия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Армията няма да предприема действия между 10 ч. и 14 ч. местно време (8 ч. по Гринуич и 12 ч. по Гринуич) по хуманитарни причини, обявиха израелските сили в социалната мрежа "Екс".

Военните добавиха, че правят и тактическо прекратяване на бойните действия за няколко часа в бежанския лагер Джабалия, за да позволят на цивилни да избягат оттам също.

"За ваша безопасност, моля присъединете се към стотиците хиляди жители, които се преместиха на юг в последните няколко дни", заяви говорител на израелската армия на арабски в "Екс".

На жителите на северните райони на Газа се позволява да използват два пътя на юг - пътя по крайбрежието на Средиземно море и пътя, който пресича централната част на палестинската територия.

Палестинският министър на здравеопазването пък съобщи, че има риск 39 бебета да починат в болница "Ал Шифа" поради липса на електричество, кислород и лекарства, предаде Ройтерс. Говорителят на здравното ведомство в анклава коментира, че работата на болничния комплекс "Ал Шифа" - най-големия в Газа, е прекратена, след като лечебното заведение вече не разполага с гориво. "В резултат новородено почина в кувьоз, където има 45 бебета", каза Ашраф Ал Кидра.

"Ситуацията е по-зле, отколкото някой може да си представи. Обсадени сме в комплекса на болница "Ал Шифа", а окупаторите вземат на прицел повечето сгради в комплекса", добави той.

Израелската армия съобщи, че бойците на "Хамас", които миналия месец атакуваха градове и кибуци в Южен Израел, са установили командни центрове под сградата на "Ал Шифа" и под други болници в Газа и по този начин ги превръщат във военни цели.

"Хамас" отрича да използва цивилни като човешки щит, а здравните власти в Газа казват, че растящият брой израелски удари по болници или близо до тях, излагат на риск пациентите, медицинския персонал и хилядите евакуирани, които са се подслонили в сградите на лечебните заведения или в близки постройки.

"Окупационните сили стрелят по хора, които се движат вътре в комплекса, което ограничава възможностите ни да се придвижваме в различните части на болницата. Някои хора се опитаха да си тръгнат и тогава по тях беше открита стрелба", каза Ал Кидра и добави, че в болницата няма електричество и интернет.