Израел предостави подробна информация за палестинските затворници, които ще бъдат освободени в рамките на постигнатото с международно посредничество споразумение за връщане на заложниците, държани от бойците на "Хамас" в Газа, предадоха световните агенции и БТА.

Списъкът, публикуван от министерството на правосъдието, включва 300 затворници - два пъти повече от 150-те жени и непълнолетни, които Израел се съгласи да освободи в замяна на 50 заложници и първоначална четиридневна пауза в боевете, която може да доведе до освобождаване на още заложници.

Публикуването на списъка дава възможност на израелците да обжалват освобождаването на конкретни затворници пред израелските съдилища, посочва в. "Таймс ъв Израел". Изданието уточнява, че съгласно споразумението Израел ще освободи 150 затворници в замяна на 50 заложници през първите четири дни, а останалите затворници от списъка ще бъдат освободени, ако "Хамас" се съгласи да освободи още 50 заложници.

Махмуд Абас приветства споразумението и призова за по-цялостно решение

Палестинският президент Махмуд Абас приветства постигнатото с чуждестранно посредничество хуманитарно споразумение между ислямисткото движение "Хамас" и Израел в ивицата Газа и призова за намиране на по-трайно и цялостно решение на дългогодишния израелско-палестински конфликт, предаде Ройтерс.

Правителството на Абас, чието седалище е на окупирания Западен бряг, "оценява катарско-египетските посреднически усилия" и желае продължаване на примирието с Израел за по-дълъг срок и прилагане на политическо решение, основано на международна легитимност, се казва в публикация на социалните мрежи на високопоставеният палестински съветник Хусейн аш Шейх.

Русия и САЩ също са доволни от спирането на огъня

Русия приветства споразумението за хуманитарно спиране на огъня между Израел и палестинското движение "Хамас", съобщи РИА Новости, цитирана от Ройтерс. 

Руската агенция се позова на коментар на говорителя на външното министерство в Москва Мария Захарова. "Москва приветства споразумението между Израел и "Хамас" за четиридневна хуманитарна пауза", посочи тя и пред ТАСС, и добави, че Русия е призовавала за това още откакто е започнало изострянето на конфликта.

"Отбелязваме особените усилия на Катар, насочени към практическата реализация на призива на международната общност за намаляване на напрежението", заяви Захарова.

Президентът на САЩ Джо Байдън също приветства споразумението за временно прекратяване на огъня между палестинската войнствена групировка "Хамас" и Израел, което ще доведе до освобождаването на някои заложници, държани в момента в ивицата Газа, предаде ДПА.

"Изключително съм доволен, че някои от тези смели души, които издържаха седмици в плен и бяха подложени на неописуемо изпитание, ще се съберат със семействата си, след като това споразумение бъде приложено в своята цялост", каза Байдън, цитиран в изявление на Белия дом.

Байдън благодари на Катар и Египет за "решителното им лидерство и партньорство" при договарянето на сделката. "И оценявам ангажимента, който министър-председателят (на Израел) Нетаняху и неговото правителство поеха в подкрепа на удължена пауза, за да се гарантира, че тази сделка може да бъде напълно изпълнена и да се осигури предоставянето на допълнителна хуманитарна помощ за облекчаване на страданията на невинните палестински семейства в Газа", каза още президентът.

Той заяви, че сделката "би трябвало" да доведе до освобождаването на някои американски заложници. "Няма да спра, докато всички те не бъдат освободени", добави той.