Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха днес, че са нанесли удар по цел на палестинското ислямистко движение "Хамас", която е била "скрита в училище на УНРВА" (Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци) в централната част на Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според ЦАХАЛ самолет на израелските военновъздушни сили е "нанесъл точен удар" по комплекса в района на бежанския лагер Нусейрат.

"В комплекса действаха терористи от "Хамас" и палестинския "Ислямски джихад", които принадлежат към силите "Нухба" и са участвали в кървавото нападение срещу общности в Южен Израел на 7 октомври", посочват Израелските сили за отбрана в пост в "Телеграм".

От ЦАХАЛ допълват, че преди удара са били взети "редица мерки за намаляване на риска от нараняване на цивилни".

Силите "Нухба" са специално подразделение, което е част от военното крило "Хамас".

ДПА отбелязва, че не е в състояние да провери тези твърдения чрез независим източник.

Същевременно Пентагонът съобщи, че временното пристанище, изградено от американската армия край ивицата Газа за доставка на хуманитарни помощи, ще бъде поправено до края на седмицата.

"Надяваме се в края на седмицата да успеем да укрепим отново пристанището край Газа", заяви говорителката на Пентагона Сабрина Сингх.

"Веднага след като временното пристанище до ивицата Газа бъде укрепено, очакваме помощите да потеглят незабавно", добави тя.

Временното пристанище, изградено край бреговете на Газа, беше сериозно повредено при бурно вълнение в края на май, само няколко дни след като беше завършено.

Сингх направи също така и корекция в прогнозните разходи за временното пристанище, които ще бъдат по-ниски до около 230 млн. долара, включително ремонтните разходи. Преди това Пентагонът беше определил разходите да възлязат на около 300 млн. долара.