Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза на гостуващия съветник по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, че ще са необходими няколко месеца, за да бъде победена палестинската групировка "Хамас" в ивицата Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Галант заяви, че в продължение на повече от десетилетие "Хамас" е изграждала "инфраструктура под земята и над земята" и за унищожаването на ислямистката групировка "ще е необходим дълъг период от време - това ще продължи повече от няколко месеца, но ние ще победим и ще ги унищожим".

Двамата обсъдиха и необходимостта от връщане на израелците в домовете им в близост до границата с Ливан, след като десетки хиляди хора бяха разселени поради боевете с подкрепяното от Иран движение "Хизбула", се казва в изявление на канцеларията на Галант.

Израелските военни са разпространили листовки в ивицата Газа, в които предлагат пари срещу информация за командири на "Хамас", предаде ДПА, като се позова на изявления на очевидци.

Военните предлагат 400 000 щатски долара за информация за лидера на "Хамас" Яхия Синуар, 300 000 щатски долара за неговия брат Мохамед Синуар и 100 000 щатски долара за военния ръководител на палестинската ислямистка групировка Мохамед Дейф.

Израелските военни планират да ликвидират цялото ръководство на "Хамас" в ивицата Газа след нападението срещу Израел на 7 октомври, отбелязва ДПА.