Лидерите на Израел и Ливан сключиха знаково споразумение с посредничеството на САЩ за определяне на морската си граница. Така те сложиха край на десетилетия на враждебност в двустранните отношения по този въпрос и проправиха пътя за проучвания за енергийни източници в акваторията на Средиземно море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ливанският президент Мишел Аун подписа писмо за одобряване на споразумението в Баабда, последвано от подписа на израелския министър-председател Яир Лапид в Ерусалим, а церемонията по предаването ще се състои в базата на мироопазващите сили на ООН в ливанския град Накура, разположена на границата.

Лапид приветства сделката като "огромно постижение", а ливанският преговарящ Елиас Бу Сааб заяви, че тя бележи началото на "нова ера" между двете страни, които обаче остават формално във война.

Споразумението премахва един от възможните източници на потенциален конфликт между Израел и подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" и може да помогне за облекчаване на икономическата криза в Ливан.

След срещата си с председателя на ливанския парламент Набих Бери пратеникът на Съединените щати Амос Хохщайн, който посредничи в преговорите, заяви пред репортери, че очаква споразумението да се запази дори в условията на промени в ръководствата на двете страни, визирайки, както предстоящите избори в Израел на 1 ноември, така и края на мандата на Аун на 31 октомври. Той заяви, че споразумението може да бъде запазено "независимо от това кой ще бъде избран съвсем скоро за следващ президент на Ливан".

Откриването на морски енергийни източници - макар само по себе си да не е достатъчно за решаване на дълбоките икономически проблеми на Ливан - ще бъде голяма придобивка, която ще осигури крайно необходимата твърда валута и вероятно някои ден ще облекчи прекъсванията на електрозахранването в страна.

Въпреки че и Ливан, и Израел изразиха задоволство от мирното уреждане на спора, перспективите за по-широк дипломатически пробив изглеждат далечни.

"Чували сме за Авраамовите споразумения. Днес настъпва нова ера. Това може да бъде споразумението Амос Хохщайн", заяви Сааб, имайки предвид нормализирането на отношенията между Израел, Обединените арабски емирства и Бахрейн, постигнати с посредничеството на САЩ през 2020г.

"Не всеки ден вражеска страна признава държавата Израел с писмено споразумение пред погледите на международната общност", заяви Лапид.

Ливанският президент Мишел Аун обаче омаловажи всякакъв по-широк пробив и посочи в изявление, че сделката "няма политически измерения и въздействия, които да противоречат на външната политика на Ливан".