Израел и "Хамас" са отворени за ново прекратяване на огъня и освобождаване на още заложници, взети от палестинското ислямистко движение. Между двете страни в конфликта обаче остават разногласия как точно да стане това, заявиха днес двама представители на египетските сили за сигурност, цитирани от Ройтерс и БТА.

Източниците обясниха, че Катар и Египет, които вече договориха едноседмично примирие и освобождаване на заложници миналия месец, настояват за по-бързо доставяне на хуманитарна помощ в ивицата Газа и за отваряне на контролния пункт "Керем Шалом" на границата между палестинската територия и Израел, преди да започнат каквито и да било преговори. И макар пунктът да е бил отворен, проверки забавят доставянето на помощта, която все още не е пристигнала в ивицата Газа.

Надеждите за прекратяване на огъня се увеличиха вчера, когато стана ясно, че ръководителят на израелското разузнаване е разговарял предишния ден с катарския премиер, отбелязва Ройтерс.

От "Хамас" желаят да определят сами кои точно заложници да пуснат, а израелските въоръжени сили да се изтеглят зад определени линии.

Според цитираните египетски източници обаче Израел отказва да се изтегли и иска първо да види списъка с хората за освобождаване, преди да реши на колко дълго прекратяване на огъня да се съгласи.

По-рано днес "Хамас" обяви, че няма да освобождава повече заложници, ако няма примирие, а Израел засили военната си кампания в ивицата Газа, тъй като смята, че палестинското ислямистко движение не е склонно да пусне още от хората, които държи в крайбрежната територия от 7 октомври.

Френската външна министърка Катрин Колона посети военна база "Шура" по време на визитата си в Израел

Снимка: АП/Leo Correa/БТА

Междувременно френската министърка на външните работи Катрин Колона отиде в Израел и призова за "незабавно и трайно прекратяване на огъня" в ивицата Газа, предаде Франс прес.

"Твърде много цивилни бяха убити. Палестинци не бива да плащат за терористични престъпления, които не са извършили", заяви Колона, преди да отпътува от Израел.

В същото време френската външна министърка каза, че е загрижена както за цивилните палестинци, така и за заложниците, взети от палестинското ислямистко движение "Хамас" по време на нападението му срещу Израел на 7 октомври и отведени в ивицата Газа. Трима френски граждани вероятно са сред пленниците и Франция не пести усилия, за да издейства тяхното освобождаване, отбеляза тя.

Колона отчете, че хуманитарната помощ, доставяна за цивилните в Газа, е била увеличена и че вече се евакуират ранени. "Знаем, че това не е достатъчно", подчерта обаче тя.

Израелският външен министър Ели Коен от своя страна нарече "грешка" и "подарък за "Хамас" " всеки призив за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Франция може да изиграе "важна роля" за предотвратяване на война между Израел и "Хизбула", отбеляза в същото време той.