Израел е готов да позволи "незабавно" на кораби да доставят помощи до ивицата Газа по предложения коридор от Кипър, каза днес израелският министър на външните работи Ели Коен, цитиран от Ройтерс и БТА.

Според инициативата "Амалтея" за безопасен морски коридор, предложена от Кипър през ноември, товарите ще преминават инспекция в пристанище Ларнака, след което ще пристигат директно в Газа на около 370 км от кипърския бряг, вместо да преминават през Египет или през Израел.

Ако плановете се осъществят, това би било първото облекчаване на морската блокада на Газа, наложена от Израел през 2007 г. след идването на власт на "Хамас" в ивицата.

Доставките "могат да започнат незабавно", каза Коен в интервю по радио 103 FM. Той посочи конкретно Великобритания, Франция, Гърция и Нидерландия като страните, които могат да осигурят кораби за операцията, защото ивицата Газа не разполага с дълбоководно пристанище.

Коен отхвърли възможността хуманитарните доставки да преминават през израелското пристанище Ашдод.

Планът за преки хуманитарни доставки от Кипър за Газа беше представен от кипърския президент Никос Христодулидис на 9 ноември в рамките на хуманитарна конференция в Париж. Гърция и Великобритания вече подкрепиха инициативата.

На 20 декември министър Ели Коен заяви, след среща с кипърския си колега Константинос Комбос в Кипър, че Израел иска да създаде бърз процес за хуманитарна помощ за цивилните в ивицата Газа.

"Целта е хуманитарната помощ за цивилните в Газа да се събира, да се съхранява, обезопасява и строго проверява преди да бъде натоварена на кораб" в Кипър, каза министър Комбос и добави, че целта е да се допълнят и увеличат настоящите маршрути.