Броени дни след пожара в парижката катедрала Нотр Дам плъзнаха вече измамници, които лъжат хората, че събират пари за реставрацията на храма и паметник на ЮНЕСКО, съобщи Франс прес.

Властите предупредиха, че измамниците искат пари от донори и ги уверяват, че дадените суми ще се използват за ремонта на храма.

"Голям брой измами бяха засечени както във Франция, така и в чужбина", казват от Фондацията за френско наследство, която събира пари за възстановяването на Нотр Дам.

"Ние не искаме пари по телефона, чрез имейл или по пощата. Всичко това са измами", уточниха от организацията.

Легитимните места за събиране на пари са сайта на фондацията (don.fondation-patrimoine.org), нейната страница във Фейсбук, преводи до фондацията чрез системата за онлайн плащания Pay Pal, дарения в метростанциите в Париж и изпращане на СМС за тези, които живеят във Франция.

Министърът на културата Франк Риестер се присъедини към призивите към гражданите да бъдат внимателни и мнителни към всеки, който твърди, че събира пари за Нотр Дам.

Сумата, обещана до този момент от дарители за възстановяването на катедралата - от богати французи, фирми, институции, обикновени граждани, надхвърля 1 милиард долара, според последните изчисления.

Френското правителство обяви вчера данъчни намаления за дарения за възстановяване на пострадалата катедрала. Частните лица ще имат право на данъчни намалеления от 75 на сто за суми до 1000 евро, а над тази сума приспадането ще остане 66 на сто. Новите правила ще бъдат определени в проектозакон.

Сега по силата на закон от 2003 година френските компании, които инвестират в меценатство, могат да приспаднат от данъците си 60 процента от разходите си в рамките на 0,5 процента от оборота им.

Френското правителство създаде и специален портал, представящ четири инициативи в помощ на реконструкцията на катедралата.

Продължават и дебатите за това как да бъде възстановена катедралата. Основният въпрос е дали покривът и островърхата кула да възвърнат автентичния си вид.

Снимка: АР/БТА

Франция ще организира международен конкурс по архитектура за възстановяването. Президентът Еманюел Макрон заяви, че иска катедралата да бъде възстановена до пет години. Вече са обещани над 1 млрд евро от дарители, но основният проблем е свързан с липсата на добре подготвени майстори.

"21 век сме. Можем да правим нещата доста по-ефективно с материалите на 21 век от това просто да отрежем едни дъбови дървета и да ги сложим отново където са били. Готическата архитектура, каквато е създадена през 12 век, е била високотехнологичен, иновативен начин, революция. Използвали са нови идеи, които са им позволили да построят тези прекрасни сгради. Сега и ние трябва да ползваме нови идеи", смята професорът по история на изкуството в Университета Колумбия Стивън Мъри.