Германският политик Ханс-Георг Маасен официално учреди своята нова дясна партия "Вертеунион" ("Съюз на ценностите"), предадоха ДПА и БТА. 

Бившият ръководител на германската служба за вътрешно разузнаване основа партията си, след като беше помолен да напусне Християндемократическия съюз (ХДС), тъй като вижданията му са сметнати за прекалено екстремни за десноцентристката политическа формация.

В интервю за "Те Фау Берлин", излъчено в петък, Маасен заяви, че новата му партия цели да запълни идеологическата празнина между блока ХДС/ХСС, който според него е загубил пътя си, и крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ), която според него е станала радикална.

"Ние отстояваме класическите граждански ценности, които са направили Германия силна и които в крайна сметка са оформили ХДС", каза Маасен.

"Вертеунион" подкрепя свободата, върховенството на закона, демокрацията и толерантността, но също така и оттеглянето на държавата от живота на хората, добави основателят на "Вертеунион".

61-годишният Маасен заяви, че възнамерява да се кандидатира за председател на партията.

Досега "Вертеунион" съществуваше като сдружение - много консервативна и преди това свързана с ХДС организация с няколко хиляди членове.

Формацията стана водеща новина през последните седмици, когато в разследващ доклад беше разкрито, че през ноември нейни членове са участвали в среща на крайнодесни екстремисти, които са обсъждали планове за депортиране на мигранти, смятани за недостатъчно асимилирани, дори и да имат германски паспорти.