Испанската полиция обяви снощи, че е арестувала бивш началник на венецуелското военно разузнаване, издирван от САЩ по обвинение в наркотрафик, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Генерал Уго Армандо Карвахал, наричан Хлапака, който повече от 10 години е бил начело на венецуелското военно разузнаване по времето на покойния Уго Чавес, е бил задържан в малък апартамент в Мадрид, където се укривал, обяви испанската национална полиция в Туитър.

Съобщено беше, че Карвахал живеел напълно изолирано, не излизал и дори не се доближавал до прозореца, като разчитал напълно на свои довереници.

Полицията разпространи кратко видео как тежковъоръжени агенти слагат белезници на венецуелеца.

Карвахал изчезна след като през ноември 2019 г. испанският Върховен съд одобри американско искане за екстрадицията му на основание трафик на дрога. Срещу него са повдигнати федерални обвинения в Ню Йорк и във Флорида.

Полицията отиде в мадридското му жилище, за да го арестува, но не го откри на адреса, а адвокатът му каза, че не знае къде клиентът му.

Бившият шеф на военното разузнаване на Венецуела загуби благоразположението на сегашната власт в Каракас, тъй като през февруари застана на страната на опозиционера Хуан Гуайдо.

Преди да се добере до Испания, Карвахал беше избягал по море в Доминиканската република.

Карвахал отдавна е издирван от финансовото ведомство в САЩ, което го подозира в подкрепа на колумбийските бунтовници от ФАРК при техния трафик на кокаин.

В текста на обвинителен акт от 2011 г. например, САЩ го обвиняват в координиране на транспорта на над 5,6 тона кокаин за американския пазар от Венецуела през Мексико.

Той може да получи от 10 години затвор до доживотна присъда и отрича всякакво участие в наркотрафик.

Карвахал беше арестуван първоначално през април 2019 г., но през септември беше освободен. Тогава испанското правосъдие отказа екстрадиция, защото прецени американското искане като "неясно" и "политически мотивирано".

През ноември съдът промени решението си, но Карвахал избяга.