Корабът е открит край Кабо Верде, екипажът е добре и е прехвърлен на руски кораб „Ладный". Съдбата на товарния кораб с 15-членен екипаж се превърна в истинска мистерия, тъй като дни наред не се знаеше нищо за местонахождението му, след изчезването му от радарите.
През следващите часове ще можем по-подробно да разкажем какво се е случило с кораба "Арктик сий", защо е изгубена връзката с него и защо е бил променен маршрутът му, каза руският министър на отбраната Анатолий Сердюков, цитиран от БТА. Малко по-рано Сердюков информира президента Дмитрий Медведев, че изчезналият товарен кораб с руски екипаж е открит тази нощ на 300 мили от островите Кабо Верде, че членовете на екипажа са живи и здрави и са прехвърлени на руския стражеви кораб "Ладний".
По време на операцията по издирването на "Арктик сий" средствата за масова информация умишлено са разпространявали лъжливи сведения за местонахождението му, за да не разкриват действията на руските военни, посочи пред ИТАР-ТАСС постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин. Малтийските морски служби обявиха, че ще запазят мълчание във връзка със започналото разследване на мистериозното изчезване на плаващия под малтийски флаг "Арктик сий".
Говорител на малтийските морски власти каза за АФП, че е получил стриктни инструкции да не разкрива никаква информация и че сведения за напредъка на започнатото от различни държави разследване на обстоятелствата, при които е изчезнал корабът, ще бъдат дадени само чрез официални изявления. НАТО е взаимодействала с Русия при операцията за откриване на "Арктик сий", отбеляза неназован представител на алианса пред ИТАР-ТАСС. Източникът приветства успешно приключилата операция на руските военни, но отказа коментар по случилото се.
По-рано днес Дмитрий Рогозин заяви, че алиансът е помогнал на руските военноморски сили да препроверят точната информация за местоположението на кораба. Военен източник в Брюксел е съобщил на руската осведомителна агенция, че кораби на НАТО не са участвали в операцията по блокирането на съда.