Съдебното жури от дванадесет члена в наказателния процес срещу бившия президент Доналд Тръмп в Ню Йорк е попълнено - това съобщи съдия Хуан Мерчан който наблюдава наказателния процес. Той подчерта, че остава да се определят шестимата резервни съдебни заседатели, предадоха световните агенции.

"Имаме жури", каза съдия Мерчан. "Нека изберем нашите резервни заседатели", добави магистратът.

Още във вторник съдията посочи, че си е поставил за цел да успее да състави съдебното жури от дванадесет граждани на Ню Йорк и шестима резервни преди края на седмицата, за да може в понеделник делото да започне по същество.

Вчера съдия Хуан Мерчан освободи един от съдебните заседатели, след като прокурорите заявиха, че той може да не е съобщил за свои проблеми със закона. Преди това съдията освободи друга съдебна заседателка, която заявила, че се чувства уплашена, тъй като лична информация за нея е станала публично известна. Тя казала, че роднини, приятели и колеги са се свързали с нея, след като разбрали, че е в състава на журито.

Според Ройтерс и БТА това подчертава извънредния натиск, който се оказва около първия в историята наказателен процес срещу бивш президент на САЩ. 

Хуан Мерчан, съдията по делото срещу Доналд Тръмп

Снимка: БТА/АП, Seth Wenig