Изборният ден за президент и парламент приключи. Основните опоненти са настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган и  кандидатът на Националния алианс Кемал Кълъчдароглу. Сега се очакват резултатите. Днес цял ден пред изборните секции в страната имаше опашки. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пожела изборите да бъдат благополучни за всички и за турската демокрация, след като подаде гласа си днес в средното училище "Саффет Чеби", което се намира в района Юскюдар на азиатския бряг на Истанбул, съобщи БТА.

Настоящият президент, който се бори за нов мандат на президентските избори днес, пристигна по обяд заедно със съпругата си Емине Ердоган и с един от внуците им в бронирана лимузина. Президентското семейство бе ескортирано от голям брой служители по сигурността.

Стотици хора очакваха президентската двойка пред входа на училището. Ердоган се ръкува с мнозина, усмихвайки се и разменяйки по някоя дума с тях. Президентът се фотографира с мнозина.

След като отбеляза предпочитанията си в тъмната стаичка за гласуване, Ердоган пусна бюлетината в изборната урна и се разписа в протоколния лист.

"Нека изборите бъдат благополучни за всички, за турската демокрация", пожела президентът, след като гласува.

Снимка: БТА/АР

В кратко изявление, което направи пред репортерите, Ердоган открои значението на днешните избори за турската демокрация.

"Според данните, които получих от вътрешния министър (Сюлейман Сойлу), вотът преминава спокойно и без проблеми в цялата страна. Вярвам, че така ще бъде до края на изборния ден. Разбира се, много е важен вотът и на гражданите, които гласуват в поразените от разрушителните земетресения райони. Научих, че и там избирателите гласуват спокойно, нека да не се безпокоят. Изборите са от голяма важност за нашата страна, за демокрацията, за нейното бъдеще. Нека избирателите не се безпокоят за сигурността на вота. Използвам случая да поздравя всички служители, които обслужват избирателните секции", заяви той.

След гласуването Ердоган отново побеседва с хора в двора на училището, където подаде гласа си, които се надпреварваха да се ръкуват и да се снимат с него.

Снимка: БТА/АР

Голям брой журналисти от страната и чужбина следят изборите в Турция.

Над 600 хиляди полицаи са мобилизирани за охраната на изборите в цялата страна.

Трима са кандидатите за президентския пост - настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието), Кемал Кълъчдароглу (председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия) и Синан Оган (от алианса АТА). Освен президентски днес се провеждат и парламентарни избори за определяне на състава на 600-местния турски парламент.

По-рано днес правото си на глас употреби и кандидатът на Националния алианс Кемал Кълъчдароглу. Това се случи в Анкара. 

Снимка: БТА/АР

Заедно с лидера на НРП пристигнаха редица високопоставени представители от партията, сред които кметът на Анкара Мансур Яваш.

Демокрацията липсва на Турция, "тя скоро ще дойде в тази страна", каза Кълъчдароглу, след като гласува.

На всички ни липсва демокрацията, на всички ни липсва да бъдем заедно. Ще видите, че пролетта скоро ще дойде в тази страна, заяви пред журналисти лидерът на турската опозиция.

Кълъчдароглу бе приветстван от събралите се хора в двора на училището. Гражданите скандираха лозунги в подкрепа на лидер на НРП.

Кандидатът за президент трябва да получи повече от 50 процента от гласовете, за да спечели на първия тур на 14 май. В противен случай се насрочва втори тур (на 28 май) между двамата кандидати, които са получили най-голяма подкрепа. Кандидатът, който получи мнозинство от гласовете на втория тур, се избира за президент на Турция за срок от пет години.

Граждани се стичаха масово към избирателните секции в Истанбул, за да упражнят правото си на вот на днешните президентски и парламентарни избори, смятани за решаващ кръстопът за бъдещата посока на страната.

"На 90 години съм, но много отдавна, може би от 50 години насам, не съм виждала толкова много хора да идват за гласуват, както е днес", казва г-жа Гюлер Еминаоглу.

С възрастната жена разговаряме, докато изчакваме реда си за гласуване пред секция No2721 в средното училище "Хасан Шадоглу" в квартала Малтепе на азиатския бряг на Истанбул.

В училището се помещават десет от общо 30 802 избирателни секции на територията на мегаполиса. В града на Босфора са регистрирани общо 11,5 млн. избиратели. От тях около 850 хиляди ще гласуват за пръв път на тези избори.

Възрастната жена е дошла да гласува заедно с дъщеря си Мерйем.

"Чакахме близо час, за да гласуваме. Но бих чакала още толкова, защото искам да живеем спокойно, без притеснения за прехраната и най-важното - да има справедливост и зачитане на правата на всички граждани", каза дъщерята.

От сутринта не спира потокът от хора, прииждащи към урните. Пред секциите има опашки от по 40-50 души, чакащи за гласуване.

"Имаше желаещи да гласуват още преди 8 часа, когато бяха отворени секциите. В това училище има общо десет секции", каза пред БТА служител в една от секциите, като прогнозира, че напливът по всяка вероятност ще остане голям до края на изборния ден.

В отговор на въпрос какво ще се случи, ако и след 17 часа има желаещи да гласуват, той поясни, че председателят на секционната комисия ще регистрира за гласуване чакащите пред секцията, за да могат да подадат гласа си.

По данни на турските медии навсякъде в страната се наблюдава висока избирателна активност.

На последните избори през 2018 година, които спечели управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, бе регистрирана активност от 86 процента.

"Този път очаквам избирателната активност да надхвърли 90 процента, може би 95 на сто. Турският избирател по начало има нагласа да гласува за разлика от европейците и това се проявява особено силно на критични избори като тези", прогнозира анализаторът Харун Меслек.

Съюзникът на Ердоган - лидерът на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели, заяви, че е "видно, че навсякъде има висока избирателна активност".

По думите на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който гласува в Истанбул, вотът навсякъде преминава спокойно. Той заяви, че 600 хиляди полицаи са мобилизирани за охраната на изборите.

Самото гласуване отнема около 5 минути на човек. Гласува се с две бюлетини - едната за президентския вот, на която са отпечатани снимките на четиримата кандидат-президенти - на Републиканския алианс Реджеп Тайип Ердоган, на лидера на Партията на родината Мухарем Индже, на кандидата на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу и на Синан Оган от алианса АТА. Индже обяви в четвъртък, че се оттегля от изборите, но изборните власти заявиха, че подадените за него гласове все пак ще бъдат считани за валидни.

Втората бюлетина, която е дълга почти метър, е с имената на 24 политически партии, които участват в парламентарните избори.

Започва броенето на бюлетините - първо за президентския вот, а след това и за парламентарния вот.

Между 18 и 21 часа резултати от вота може да огласява само Висшата избирателна комисия, а след 21 часа това ограничение ще падне.

От 6 часа сутринта днес до 24 часа е забранена продажбата на алкохол, заведенията, продаващи спиртни напитки, са затворени, а сватбените тържества се разрешават едва след 18 часа.