Приключи гласуването на предсрочните президентски и парламентарни избори в Турция, съобщиха световните агенции.

Избирателните секции бяха затворени в 17.00 часа.

Турски опозиционен политик е бил убит днес по време на скандал в Източна Турция, съобщи главният секретар на новата "Добра партия" Айтун Чърай в Туитър, предаде ДПА.

Убитият политик е кмет на град в Източен Анадол.

Кметът е бил убит при бой, разразил се между две семейства, посочи Чърай.

Днес в Турция се състояха предсрочни президентски и парламентарни избори.

Турският министър на правосъдието Абдулхамит Гюл и президентът Реджеп Тайип Ердоган заявиха, че по време на изборите в страната не е имало сериозни нарушения, информира ТАСС.

Депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Ерен Ердем Всички обаче съобщи в Туитър, че бюлетините в около сто урни са били признати за невалидни.

Кандидатът за президент на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Мухаррем Индже призова днес турските граждани да пазят урните заради възможни измами от страна на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР), предаде Ройтерс.

Индже, който говори, след като приключи гласуването на днешните предсрочни президентски и парламентарни избори, каза още, че е необходимо членовете на Висшата избирателна комисия да вършат работата си както трябва.

Той добави, че не се съмнява, че резултатите от изборите ще бъдат "много добри".

Всички бюлетини в около сто урни са били признати за невалидни на предсрочните президентски и парламентарни избори в Турция. Това заяви днес депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Ерен Ердем в акаунта си в Туитър, предаде ТАСС.

Приятели, признахме за недействителни бюлетините в около 100 урни заради нарушения. Без паника, всичко ще бъде наред, написа политикът.

Междувременно по-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не са регистрирани сериозни нарушения на изборите в Турция.

Турският в. "Сабах" съобщи, че силите за за сигурност са задържали четирима души в Югоизточна Турция, заподозрени във фалшифициране на резултатите от гласуването на изборите.

Заподозрените са били арестувани в една от избирателните секции в град Суруч, окръг Шанлъурфа.

Днес бяха арестувани и десетима чужденци от Франция, Германия и Италия, които се смята, че може да са се намесили в процеса на гласуване. Задържаните са се представили за наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа=

Според българския наблюдател към ОССЕ в Диарбекир Кристиан Вигенин има спречквания, сигнали за изборни нарушения и недобро поведение на цивилни полицаи спрямо чуждестранните представители.

След изтичането на изборния ден властите в Турция вдигнаха ограниченията за обявяване на резултатите след парламентарните и президентски избори в страната.

Турският ежедневник Hurriyet публикува данните при обработени 20% от бюлетините, според които на президентските избори води досегашният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, а неговата Партия на справедливостта и развитието печели наймного гласове за парламента. На президентските избори води Ердоган с 58,2%. На второ място е кандидатът на Републиканската народна партия Мухарем Индже с 27,3%, на трето е Мерал Акшенер от "Добрата партия" със 7,6% от гласовете, Селахатин Демирташ от Демократическата партия на народите с 5,7% от гласовете е на четвърто място.

Сред партиите на парламентарните избори води ПСР с 51,9%, на второ място е Републиканската народна партия с 15,6%, Партията на националното действие е на трето място с 13,1% от гласовете. "Добрата партия" е на следващото място с 8,5% от гласовете, а на пето е Демократическата партия със 7,3%.