Рекорден срив на избирателната активност беляза първия тур на френските регионални избори, който се проведе въпреки пандемията и ограниченията. Традиционните партии видимо надделяват над крайните, според първите резултати, предаде БНР.

Тези избори са последен тест за политическите сили преди президентските и парламентарните избори догодина.

Ляво и дясно с близки резултати, превес на традиционната десница над крайнодесните, слабо представяне на президентската партия на Еманюел Макрон - това е тенденцията, очертана в междинните резултати на първия кръг на френските регионални избори.

Вотът е донесъл успех за редица ключови фигури от републиканската десница. Така е в столичния район Ил дьо Франс, както и в северния район О дьо Франс - там кандидатът републиканец Ксавие Бертран излезе далеч пред съперника си от партията на президентското мнозинство.

Противно на някои прогнози крайната десница засега води само в един район. "Национален сбор" на Марин Льо Пен излиза начело в региона Прованс-Алп-Лазурен бряг, където получи 33 на сто от гласовете, предаде Ройтерс.

Вече започват преговорите и пренареждането на листите за втория тур, до който достигат получилите над 10 % от гласовете.

Според социологическата агенция "Елаб" са гласували едва 31,5 на сто от избирателите, като мнозина са предпочели да се възползват от топлия слънчев ден.