Това реши в Киев конгрес на 7-те партии от обединената опозиция, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

В момента Тимошенко излежава седемгодишна присъда за злоупотреба със служебно положение при сключването на газов договор с Русия през 2009 г., напомня агенцията.

Челни места в листата, формирана от конгреса, заемат също Арсений Яценюк, който оглавява съвета на обединената опозиция, Олександър Турчинов - шеф на нейния изборен щаб, и бившият вътрешен министър Юрий Луценко, лидер на партия "Народна самоотбрана", който също е в затвора за злоупотреба с власт.
Сред одобрените кандидати в едномандатни окръзи има "известни политици и бивши министри", добавя ИТАР-ТАСС, без да посочва имена.
При победа на изборите опозицията "гарантира, че политзатворниците ще бъдат реабилитирани, а виновниците за политическите репресии - наказани", се казва в резолюция на конгреса.

Предизборната програма на обединената опозиция "цели отстраняването на днешния режим от властта и изграждане на цивилизована социално ориентирана държава", заяви Олександър Турчинов.

Днес е първият ден от предизборната кампания в Украйна, в който са насрочили конгреси и други политически сили: управляващата Партия на регионите, комунистите и Партията на зелените. Социолозите прогнозират, че в новия парламент ще влязат поне 5 партии, колкото са представени в Радата и сега. Сред фаворитите се посочват днешните управляващи, обединената опозиция и партията на боксьора Виталий Кличко УДАР - Украински демократичен алианс за реформи.
В парламента може да влязат също комунистическата партия и националистическото сдружение "Свобода", смятат експерти.