Това съобщи черногорската телевизия РТЦГ, цитирана от БТА.

Избирателните секции бяха отворени в 7 часа местно време /8 българско/ и ще бъдат затворени в 20 часа. По данни на Центъра за мониторинг и проучване /ЦеМи/ до 9 часа са гласували 6,2 процента от избирателите. Засега гласуването протича без сериозни инциденти и нарушения.

За изборите са акредитирани над 1000 наблюдатели, включително около 100 от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/.

Президентът на Черна гора се избира за срок от 5 години. На първия тур на изборите участват 7 кандидати. Фаворит на тези избори, първите след присъединяването на Черна гора към НАТО през декември миналата година, е бившият премиер Мило Джуканович. Изборите са смятани за тест за Джуканович, който предпочете НАТО и европейската интеграция пред традиционния съюзник на Черна гора Москва, коментира Асошиейтед прес.

Негов главен съперник е кандидатът на повечето опозиционни и проруски партии Младен Боянич. В случай че нито един от кандидатите не спечели най-малко 51 процента от гласовете, след две седмици, на 29 април, ще бъде произведен втори тур, на който ще се състезават двамата кандидати с най-много гласове. Ако техните резултати са равни, ще има трети тур 7 дни по-късно.