27-годишният български гражданин, живеещ в Обединеното кралство, се извинил на италианската полицията за оскверняването на 2000-годишния Колизеум, съобщи MailOnline. 

За действията на Иван Димитров, който работи като финтес инструктор на Острова, се разбра, след като американският турист Раян Луц публикува видео в интернет как издълбава своето име и това на приятелката си Хейли в древната тухлена зидария. 

Майор Роберто Мартина от карабинерите казва пред британското издание, че колегите му са разговаряли с него и той изразил своите извинения и искрено разкаяние за стореното. Освен това според изданието в петък полицията установила, че Иван и Хейли са в България. 

"Свърза се с нас, след като открихме мобилния му телефон от хотела и му оставихме съобщение да ни се обади. Естествено, той се притесняваше за правните последици и всички те му бяха обяснени", допълва униформеният. 

"Каза ни, че е много разстроен от това, което е направил. Мисля, че се притесняваше от последиците и от евентуален съдебен процес. Ние му обяснихме, че може да получи затвор от две до пет години и глоба до 15 000 евро", каза още Роберто Мартина. 

Българинът ще има възможност да се извини лично в съда. Той не е бил питан защо е извършил вандалския акт. 

Приятелката му Хейли Брейси не е част от разследването. За нея се съобщава, че управлява собствен бизнес за спортно хранене.