Италианската брегова охрана съобщи, че нейният кораб "Дичоти" е докарал 932 мигранти на брега в сицилианското пристанище Катания докато в ЕС продължава дипломатическото противопоставяне заради отказа на Рим да приеме друг спасителен кораб с африканци.

Екипажът на "Дичоти" започна да помага на пасажерите да слязат в пристанището в Катания рано тази сутрин.

На "Дичоти" са и труповете на двама души, починали по време на пътуването - жена и непълнолетно момче.

От приетите в Катания мигранти 13 са бременни жени, а 208 са деца. Пътниците са от Еритрея, Судан, Мали, Бряг на слоновата кост и Гвинея.

По време на пътуването четири бременни жени и мъж, болен от треска, са били евакуирани и спешно отведени в болница.

Допускането на брега на тези мигранти е свидетелство, че новото антиимигрантско правителство на Италия все още приема някои чужденци, търсещи убежище, но настоява останалите европейски държави да приемат други, посочва АП.

В същото време спасителният кораб "Акуариус" на неправителствената организация "SOS Медитеране" продължава пътуването си към Испания, към която беше насочен, след като Италия и Малта му отказаха достъп до пристанища.

Станалото с двата кораба показва промяната в политиката на новото популистко правителство на Италия: отказ на достъп на спасителни кораби под европейски флаг на хуманитарни организации и прием на италиански морски съдове в пристанищата.

Промяната в политиката на Италия предизвика напрежение в ЕС, а Франция обвини Рим в "цинично" и безотговорно поведение.

Снимка: БТА

Вчера еврокомисарят Димитрис Аврамопулос коментира, че случаят с "Акуариус" е изолиран, а Италия полага огромни усилия за справянето с миграцията. Случаят с кораба доведе до остри реплики между властите в Италия и Франция.

Италиански журналисти напуснаха днес демонстративно пресконференция на Европейската комисия в Страсбург, след като говорител на институцията им отказа да зададат въпроси, свързани с кризата около кораба "Акуариус".

Журналистите първо бяха прекъснати при задаването на въпроса, отправен към италианката Федерика Могерини, зам.-председател на ЕК. След като журналистите настояха на правото си да питат, каквото преценят, говорителят Наташа Берто ги насочи към говорителите на ЕК в Брюксел.

Италианските журналисти тогава напуснаха местата си в залата за пресконференции. Те искаха да научат дали институциите на ЕС са "принудени" да не вземат отношение по случая с поредния кораб мигранти, насочил се към Италия.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА