Италия е блокирала днес изработването на единна позиция на ЕС за признаването на Хуан Гуаидо за и.д. президент на Венецуела, предаде Ройтерс, като се позова на дипломатически източници.

През последните няколко дни страните от съюза обсъждат каква позиция да заемат относно венецуелската криза.

Десет държави от ЕС вече признаха опозиционния лидер за законен държавен глава, след като изтече поставения от някои от тях срок на Николас Мадуро да обяви нови свободни и честни избори, отбелязва Ройтерс.

Но някои страни членки на ЕС са обезпокоени от създаването на прецедент самообявил се лидер да бъде признат за легитимен. А Италия е блокирала приемането на проект за изявление на ЕС по венецуелската криза, като е заявила ясно, че признаването е в правомощията на националните правителства, посочи Ройтерс.

Проектоизявлението е гласяло: "Отделните страни членки на ЕС ще признаят председателя на Националното събрание Хуан Гуаидо за временноизпълняващ длъжността президент на Венецуела". В документа се призовава за "свободни, честни и демократични президентски избори".

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни потвърди пред италианското "РАИ Радио 1", че Италия е блокирала приемането на документа за колективно признаване на Гуаидо, допълни ТАСС.

Италия не е единствената, която се противопоставя на обща позиция на ЕС по въпроса. Запитан дали Ирландия ще признае Гуаидо за временен президент на Венецуела, ирландският външен министър Саймън Ковини каза пред репортери в Брюксел: "Не, нашата позиция е ясна. Искаме свободни и честни избори за хората, за да вземат демократично решение във Венецуела", предаде Ройтерс.

АФП допълва, че Гърция също е изразила резерви към приемането на съвместната декларация.

Според данни на ТАСС 19 страни от ЕС са признали Гуайдо за временен президент на Венецуела, а именно Дания, Испания, Португалия, Германия, Великобритания, Холандия, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Швеция, Франция, Люксембург, Хърватия, Унгария, Австрия, Финландия, Белгия.

Подкрепа за Николас Мадуро като законен президент на Венецуела са изказали Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Русия, Салвадор и Турция.

Междувременно венецуелското правителство заяви днес, че ще преразгледа двустранните си отношения с държавите членки на ЕС, признали опозиционния лидер Хуан Гуайдо за легитимен държавен глава, предаде Ройтерс.

Правителството на Мадуро "отхвърля най-категорично решението на някои европейски правителства, с което те официално се подчиняват на стратегията на правителството на САЩ да свали от власт законното управление на президента Николас Мадуро", се казва в съобщението на Каракас.

По-рано Мадуро заяви в излъчено днес интервю за италиански телевизионен канал, че е написал писмо до папа Франциск и е поискал от него да окаже помощ за диалога във Венецуела, предаде Асошиейтед прес.

В разговора с журналисти от италианската телевизия, който се състоял във военна база, той добавя, че е "в услуга на Христовата кауза и че в този дух" е поискал от папа Франциск да съдейства и да подсили диалога с всички свои възможности и желание.