Британската медия BBC (Би Би Си) е изправена пред сериозно предизвикателство през последните 10-ина дни заради твърденията, че телевизионен журналист е платил на непълнолетно лице хиляди британски лири за снимки с нецензурен сексуален характер. 

Името на водещия, разследван по твърдения за непристойни действия, не бе известно до миналата седмица. То стана ясно след като бе посочено от неговата съпруга. Вики Флинд обяви, че става дума за Хю Едуардс - човекът, съобщил на британска нация за смъртта на кралица Елизабет Втора и водил репортажите за най-големите събития във Великобритания от началото на века, в това число избори, кралски сватби, както и Олимпийските игри през 2012 г., отбелязва Ройтерс. 

Флинд твърди, че е направила изявлението от загриженост за психичното здраве на Едуардс и за да защити децата им, след като първоначалната статия на британския вестник "Сън" изпълни новинарските емисии в цялата страна и предизвика вълна от спекулации в интернет пространството.

"Хю страда от сериозни проблеми с психичното здраве. Както е добре документирано, през последните години той се лекува от тежка форма на депресия. Събитията от последните няколко дни значително влошиха нещата, той претърпя още сериозен срив и сега получава грижи в болнично заведение, където ще остане в обозримо бъдеще", се казва в изявлението на Флинд, цитирано от самата BBC. 

Историята се разрази за пръв път преди десетина дни, когато таблоидът "Сън" съобщи в своя статия, че популярен неназован до онзи момент водещ от BBC е платил 35 000 британски лири (45 000 американски долара) за период от три години на непълнолетно лице, за да получава негови снимки от сексуален характер. Британският вестник отбеляза, че лицето е било на 17-годишна възраст, когато е започнало да предоставя снимките. 

Възрастта за съгласие за секс в Англия е 16 години, но снимки от сексуален характер на лица под 18-годишна възраст могат да се считат за детска порнография, отбелязва Ройтерс. 

BBC отстрани водещия, но не посочи публично името му. Няколко популярни лица от медията обявиха в социалните мрежи, че не са замесени в скандала, тъй като в интернет пространството се появиха различни спекулации, свързани с това кой би могъл да бъде въпросният водещ.

С това британската медия бе изправена пред сериозни затруднения, опитвайки да започне собствено разследване относно твърденията за престъпление от сексуален характер, да защити в същия момент личния живот на неназованото до онзи момент лице, да отговори публично на обвиненията и да направи всичко възможно да не засегне по никакъв начин някои от другите водещи, които бяха подложени на негативно влияние. 

Миналата седмица полицията в Лондон съобщи, че е приключила с оценката на твърденията и е установила, че няма данни за извършено престъпление. "Няма да има по-нататъшни действия от страна на полицията", заявиха властите.

BBC обаче заяви, че ще продължи с вътрешното си разследване около случая. В имейл до служителите на британската медия генералният директор на BBC Тим Дейви заяви, че това остава "много сложен набор от обстоятелства". "Това несъмнено ще бъде труден момент за мнозина след няколко предизвикателни дни. Искам да ви уверя, че нашата непосредствена грижа е дългът ни да се грижим за всички засегнати", каза той. 

Говорител на вестник "Сън" съобщи, че изданието не планира да публикува нови твърдения и ще сътрудничи за разследването на BBC. "Ще предоставим на екипа на BBC поверително и редактирано досие, съдържащо сериозни и широкообхватни твърдения, които сме получили, включително някои от служители на BBC", уточни той. 

61-годишният Хю Едуардс, който има пет деца, работи за BBC от 1984 г. и повече от две десетилетия е лице на водещия бюлетин BBC News at Ten. Той е и най-високоплатеният водещ на новинарски емисии в британската телевизия, получавайки възнаграждения в диапазона от 435 000 до 439 999 британски лири (около 565 000 американски долара), отбелязва Ройтерс. 

Хю Едуардс е най-високоплатеният водещ на новинарски емисии в британската телевизия

Снимка: БТА/AП

Съпругата му Вики Флинд заяви, че се надява изявлението ѝ да сложи край на медийните спекулации, които са оказали негативно влияние върху колегите на Едуардс в BBC. "След като се почувства достатъчно добре, за да го направи, той възнамерява да отговори на публикуваните истории", добави тя.

Повече от седмица след първоначалната статия на вестник "Сън" обаче все още има неразрешени важни въпроси и подробности около случилото се, а самият Едуардс продължава да лежи в болницата, където беше приет преди около седмица, пише BBC. 

Медиите в Обединеното кралство се сблъскаха с огромния проблем да балансират между неприкосновеността на личния живот и обществения интерес при отразяването на твърдения от толкова сериозен характер.