Испанският парламент реши лидерът на социалистите Педро Санчес да е следващият премиер на страната, предадоха световните агенции.

Кандидатурата на Санчес получи 167 гласа "за" в 350-членния Конгрес на депутатите. 165 членове на долната камара на парламента гласуваха против, а 18 се въздържаха.

Гласуването слага край на продължителната политическа безизходица, в която се намираше Испания, и ще позволи на лидера на социалистите да формира правителство заедно с лявата коалиция "Унидас Подемос", с която се съюзи.

При предишното гласуване в неделя Санчес не успя да си осигури абсолютното мнозинство от 176 гласа, за да бъде одобрен за премиер. При днешния вот вече бе достатъчно обикновено мнозинство.

От ключово значение за одобряването на кандидатурата на Санчес бе споразумението, което той постигна миналата седмица с най-голямата каталунска сепаратистка партия - Републиканската левица на Каталуния - която обеща нейните 13 депутати да се въздържат при гласуването. До това споразумение обаче се стигна след продължителни преговори, отбелязва Франс прес.

За Санчес днес освен социалистите гласуваха и депутатите от "Унидас подемос", както и депутатите от няколко малки партии, включително националистите от Баската националистическа партия.

В замяна на решението на депутатите от Републиканската левица на Каталуния да се въздържат при гласуването социалистите обещаха да проведат преговори между централното правителство и регионалната каталунска изпълнителна власт, контролирана от сепаратистите. Преговорите трябва да намерят решение на политическия конфликт за бъдещето на Каталуния, а резултатите от тях да бъдат подложени на референдум. Социалистите побързаха обаче да уточнят, че това няма да е референдум за самоопределение, за какъвто настояват сепаратистите.

Богатата североизточна испанска област, която се опита да се отцепи през есента на 2017 г., през октомври миналата година беше разтърсена от протести, които на моменти прераснаха в насилие. Те бяха предизвикани от осъждането на затвор на девет сепаратистки каталунски лидери, включително на лидера на Републиканската левица на Каталуния Ориол Жункерас.

Договорката между социалистите и Републиканската левица на Каталуния нейните депутати да се въздържат от гласуване днес беше остро критикувана от дясната Народна партия и от крайнодясната Вокс, която е трета политическа сила в Испания след парламентарните избори през есента и която обвинява Педро Санчес в предателство и призовава своите симпатизанти на голям протест в страната тази неделя, предаде Франс прес. Пабло Касадо, лидерът на Народната партия, нарече Санчес "екстремист", защото според него е оставил съдбата на правителството да се решава от "терористи и поддръжници на преврата", предаде Асошиейтед прес.

Коалицията между Санчес и "Унидас Подемос", договорена веднага след изборите, разполага с общо 155 места в парламента. Това означава, че Санчес трябва да води усилени преговори с други парламентарни сили по всички закони, които иска да прокара, най-вече за бюджета. В новото правителство на Санчес Пабло Иглесиас, лидерът на "Унидас Подемос" ще бъде един от заместник-премиерите. Според анализатори политическият пейзаж в Каталуния остава сложен.

Двете партии в коалицията обещават завой наляво, увеличаване на данъците за най-богатите и големите компании, частично премахване на породилата полемика реформа на трудовия пазар, приета през 2012 г. от консерваторите, мерки в областта на наемите на недвижимите имоти и др.

Според Испанската конфедерация на организациите на предприемачите тази програма се доближава до популизма и ще има негативни последици върху създаването на нови работни места.

По принцип в Европа често се съставят коалиционни правителства, но в Испания това е първото коалиционно правителство след възстановяването на демокрацията през 1978 г., предаде Асошиейтед прес. Преди днешното гласуване Санчес обяви, че сега страната ще бъде управлявана от прогресивна коалиция, защото така са поискали испанците.

Премиерът Бойко Борисов поздрави Педро Санчес по повод поемането на поста министър-председател в новосформираното правителство на Кралство Испания, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В поздравителния си адрес до Санчес българският премиер изразява своята увереност в перспективите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Испания във всички области от взаимен интерес, както на двустранно ниво, така и в рамките на Европейския съюз и международните организации.

Министър-председателят Борисов пожелава на своя испански колега успех в бъдещата дейност.