Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) пое отговорността за нападението в Иран.

ИДИЛ е отговорна и за двете експлозии, при които бяха убити почти 100 души и бяха ранени десетки на церемония в Иран в памет на иранския генерал Касем Солеймани, убит при нападение с американски дрон в Багдад през 2020 г., предадоха Ройтерс и БТА.

Групировката направи това в свое изявление, публикувано в свързани с нея канали в приложението "Телеграм". В изявлението се казва, че двама нападатели са детонирали коланите си с експлозиви.

При вчерашното нападение бяха ранени и 284 души, посочва ДПА. Това бе най-смъртоносната атака в 45-годишната история на Ислямската република.

През 2022 г. "Ислямска държава" пое отговорността за смъртоносна атака срещу шиитско светилище в Иран, при която загинаха 15 души, припомня Ройтерс.

Сред другите нападения, за които "Ислямска държава" е поемала в миналото отговорност, са двойните бомбени атентати през 2017 г., насочени срещу иранския парламент и гробницата на основателя на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни.

Семейства на жертви на ескплозиите чакат да чуят новини за близките си в двора на болница в иранския град Керман

Снимка: БТА/Sare Tajalli, ISNA чрез AP

Групировката днес нарече конфликта в Газа "религиозна война" и призова за атаки по целия свят срещу християни и евреи, в отговор на продължаващата военна офанзива на Израел в ивицата Газа, предаде ДПА.

"О, лъвове на исляма, хванете вашата плячка сред евреите, християните и техните съюзници по улиците и пътищата в САЩ, Европа и по целия свят", каза в аудиообръщение говорителят на ИД Абу Худхайфа ал Ансари, цитиран от БТА.

"Нападайте лесните цели пред трудните, цивилни пред военни, религиозни цели като синагоги и църкви пред останалите, защото това ще излекува сърцата и ще даде знаци за битка, нашата война с тях е религиозна", добави говорителят.

В 33-минутното си обръщение, разпространено чрез пропагандни канали, сунитският екстремист предупреди също палестинското ислямистко движение "Хамас" да избягва да сътрудничи с шиитски групировки.

Ливанската проиранска шиитска групировка "Хизбула" се смята за съюзник на "Хамас", която е сунитско движение. ИД смята мюсюлманите шиити за еретици, посочва ДПА.

В средата на 2014 г. ИД завзе големи територии в Северен Ирак. Малко по-късно групировката провъзгласи там "халифат", който включваше и части от Сирия, намиращи се под неин контрол.

През последните години ИД претърпя сериозна загуба на територии и военни поражения от западна антиджихадистка коалиция в Сирия и съседен Ирак, посочва ДПА.

Бойци на групировката обаче извършват спорадични атаки и в двете държави.