Ирландският премиер Лио Варадкар определи действията на Израел в Газа като "нещо, близко до отмъщение", предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е едно от най-острите изказвания по темата на лидер на страна от Европейския съюз.

Палестинските здравни власти съобщиха, че от началото на израелските ударите срещу анклава с население от около 2,3 милиона души досега там са убити най-малко 9061 души.

Действията на израелската армия са в отговор на кървавото нападение на палестинската ислямистка групировка "Хамас" от 7 октомври на територията на Израел.

"Твърдо убеден съм, че /.../ Израел има правото да се защитава, да преследва "Хамас", за да не могат те да направят това отново", заяви Варадкар пред журналисти при посещение в Южна Корея.

"Развитието, което наблюдавам в момента, не е просто самозащита. То прилича по-скоро на нещо като отмъщение", посочи ирландският премиер, цитиран от БТА.

"Не би трябвало да стигаме дотам. И не мисля, че така Израел ще гарантира свободата и сигурността си в бъдеще", отбеляза той.

Запитан от журналист дали действията на Израел са военни престъпления, Варадкар отговори: "Не е моя работа да определям това".

Израел твърди, че действията му са в рамките на международното право и че атаките му имат за цел да унищожаването на "Хамас", който използва цивилното население за прикрие.

Войната в ивицата Газа открои разногласията в ЕС по отношение на външната политика. Страни като Франция, Нидерландия, Испания, Португалия, Белгия и Ирландия подкрепиха призивите на ООН за хуманитарно прекъсване на бойните действия. Други, като Германия, Чехия и Австрия, обаче се противопоставиха, смятайки, че подобен ход може да ограничи възможността на Израел да се защитава и да позволи на "Хамас" да се прегрупира, казват дипломати.

Ирландия традиционно е един от най-острите критици в Западна Европа на политиката на Израел спрямо палестинците.