Иранският президент Ебрахим Раиси ще посети Китай от вторник до четвъртък по покана на китайския си колега Си Цзинпин, съобщи китайското външно министерство, цитирано от БТА.

"По покана на китайския президент Си Цзинпин иранският президент Ебрахим Раиси ще бъде на официално посещение в Китай от 14 до 16 февруари", се казва в изявлението.

Иранският президент Ебрахим Раиси ще осъществи тридневното си посещение в Китай с амбицията да заздрави връзките с основния търговски партньор на Иран, съобщиха днес официалните ирански медии, цитирани от Франс прес.

Раиси ще замине в понеделник вечерта от Техеран за Пекин, съобщи иранската държавна агенция ИРНА.

Двамата президенти се срещнаха за първи път през септември на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която се проведе в Самарканд в Узбекистан.

По време на форума иранският президент призова за укрепване на икономическите отношения с Пекин, особено в областта на "петрола и енергетиката, транзита, селското стопанство, търговията и инвестициите".

След години на преговори през март 2021 г. Иран сключи 25-годишно споразумение за стратегическо и търговско сътрудничество с Китай, който определя като "приятел във времена на изпитания".

Китай е най-големият търговски партньор на Иран, съобщава ИРНА въз основа на официалната статистика. Иранският износ за Китай достигна 12,6 млрд. долара, а вносът - 12,7 млрд. долара през първите десет месеца на годината по иранския календар, започваща през март 2022 г.

Пекин е и един от ключовите участници в многостранния диалог за съживяване на споразумението, сключено през 2015 г. между Иран, от една страна, и шест големи сили, от друга, (Китай, Русия, САЩ, Франция, Германия и Великобритания), както и Европейския съюз, за ​ограничаване на иранската ядрена програма в замяна на премахване на международните санкции.

В Китай Раиси ще разговаря със Си, китайски бизнесмени и иранци, живеещи в тази страна, според ИРНА.