Иранската армия предупреди днес Съединените щати, че и най-малката атака срещу територията на страната ще има опустошителни последици за американските интереси в региона, предаде Франс прес.

"Дори един куршум да се изстреля срещу Иран, това ще подпали интересите на Америка и нейните съюзници" в региона, заяви бригаден генерал Аболфазъл Шекарчи, говорител на генералния щаб на иранските въоръжени сили в интервю за агенция Тасним. По думите му "днес обстановката в региона дава предимство на Иран".

"Ако врагът - в частност Америка и нейните съюзници в региона - направи грешката да изстреля куршум срещу барутното буре, върху което стои Америка, нейните интереси ще се възпламенят", увери иранският военен.

"Америка, нейните интереси и тези на съюзниците й, ще изгорят в пламъците", добави генерал Шекарчи, според когото "целта на врага" и най-вече на Израел, е "да разоръжи Иран".

Иран ще отговори твърдо на всяка заплаха на САЩ срещу него, съобщи днес полуофициалната информационна агенция Тасним, като се позова на говорителя на външното министерство Абас Мусави, предаде Ройтерс.

"Няма да позволим никакво нарушение на иранските граници. Иран твърдо ще се противопостави на всяка агресия или заплаха от Америка", каза говорителят пред Тасним.

Напрежението между Техеран и Вашингтон рязко се покачи от четвъртък насам, когато иранска ракета унищожи американски военен дрон "Глоубъл хоук". Техеран каза, че дронът е бил свален над иранска територия, а Вашингтон изтъква, че безпилотният самолет е бил в международното въздушно пространство.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза вчера, че в последния момент е отменил военен удар в отговор за свалянето на дрона, защото при удара е можело да загинат 150 души и даде сигнал, че е готов на преговори с Техеран.

"Независимо от решението, което американските официални лица ще вземат /.../, няма да позволим да бъде нарушена която и да е от границите на Иран", увери Мусави.