САЩ и правозащитни организации изразиха възмущението си от факта, че ирански представител е бил определен за председател на заседание на Съвета на ООН по правата на човека в Женева, предаде Ройтерс.

Според Вашингтон и правозащитните организации това е "обидно", като се вземе предвид нарушаването на човешките права от страна на иранските власти и особено - правата на жените.

Иран отхвърля обвиненията, че дискриминира жените, отбелязва Ройтерс.

Постоянният представител на Иран в ООН Али Бахрейни беше определен за председател на двудневно заседание на Съвета на ООН по правата на човека, тъй като беше единственият номиниран, обясни пред Ройтерс говорител на органа от системата на ООН.

Постоянната представителка на САЩ в Съвета на ООН по правата на човека Мишел Тейлър бойкотира заседанието, като окачестви определянето на иранския представител за председател като "обида за колективната съвест на международната общност".

"Всяко обсъждане, което се председателства от представители на режим, който систематично и безнаказано нарушава човешките права на собствените си граждани, е не само безполезно, но е и обида за идеалите, които споделяме", изтъкна Тейлър.