Военноморските сили на Иранската революционна гвардия са заловили чужд танкер в Персийския залив, който е превозвал над един милион литра контрабандно гориво. Това е съобщил командир на флота на Иранската революционна гвардия - контраадмирал Рамазан Зирахи, цитиран от иранската полуофициална агенция Тасним и БТА.

Голямото количество контрабандно гориво е било задържано на южната морска граница на Иран на 6 юни. Чуждестранният танкер е получил военна подкрепа от американския флот, но ВМС на иранската Революционна гвардия са предотвратили действията на американските военни в Персийския залив, твърди Зирахи.

По думите му докато иранските власти са инспектирали петролния танкер, който е пренасял ирански газьол, американските сили са предприели поредица от непрофесионални и опасни мерки, за да спрат законното изземване на горивото.

Капитанът на петролния танкер се е свързал с командния и контролен център на ВМС на САЩ, за да организира бягство, каза още Зирахи, добавяйки, че американски офицер е инструктирал капитана на танкера да изключи двигателя и да изчака американските военни сили да дойдат на помощ.

Според командира на флота на иранската Революционна гвардия, американците са изпратили два бойни и един разузнавателен самолет, два хеликоптера, безпилотен летателен апарат, както и патрулни кораби, за да предотвратят операцията по залавянето на плавателния съд.

Силите на Иран са действали професионално, отправили са строги предупреждения към всички американски самолети, дронове и кораби и са довели петролния танкер до пристанището Бушехър за правни процедури, посочват иранските информационни агенции.

На 7 юли иранската новинарска агенция Фарс предаде, че Революционната гвардия е заловила кораб, превозващ 900 тона контрабандно гориво, с 12-членен екипаж, след съдебно разпореждане.

При друг инцидент миналата седмица военноморските сили на САЩ заявиха, че иранските военноморски сили са произвели множество изстрели по друг танкер, "Ричмънд Вояджър", плаващ под флага на Бахамските острови, собственост на американската петролна компания "Шеврон" (Chevron). Според властите в Техеран корабът е участвал в сблъсък, при който са ранени петима души от екипажа на ирански плавателен съд.

От "Шеврон" отрекоха танкерът да е участвал в сблъсък, добавяйки, че не са били уведомени за съдебно производство или съдебни разпореждания по отношение на кораба.