Иран заяви, че убийството на високопоставения представител на "Хамас" Салех ал Арури при удар на израелски безпилотен самолет в Ливан днес ще разпали още повече съпротивата срещу Израел, съобщи Ройтерс, като цитира ирански държавни медии.

"Кръвта на мъченика несъмнено ще разпали нова вълна на съпротива и мотивация за борба срещу ционистките окупатори не само в Палестина, но и в региона и сред всички търсещи свобода по света", каза говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани.

Той също така осъди нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Ливан от страна на "агресивния ционистки режим".

Премиерът на Палестинската автономия Мохамад Ибрахим Щайе също осъди убийството на Ал Арури, предаде Франс прес.

Въпреки че ислямисткото движение "Хамас" и палестинските власти са в конфликт от 2007 г., Щайе "осъди убийството, извършено в южно предградие на ливанската столица Бейрут тази вечер.

"Заместник-председателят на политическото бюро на "Хамас" беше убит заедно с двама свои спътници", отбеляза палестинският премиер.

Той определи удара като "престъпление, извършено от известни престъпници", и предупреди "за рисковете и последствията, които може да настъпят", се казва в изявление на неговата канцелария.

Салех ал Арури, обвиняван от Израел, че стои зад многобройни нападения, беше избран през 2017 г. за заместник на ръководителя на политическото бюро на "Хамас" Исмаил Хания, като официално се превърна във фигура номер две в ислямисткото движение. След като прекара общо почти 20 години в израелски затвори, той бе освободен през 2010 г., при условие че ще отиде в изгнание, и оттогава живееше в Ливан, отбелязва АФП, цитирана от БТА. 

Телевизията на "Хамас" съобщи, че при израелския удар в Бейрут са били убити и двама лидери на Бригадите "Изедин ал Касам"

Снимка: БТА/АР

Двама от лидерите на военното крило на "Хамас" - Бригадите "Изедин Ал Касам", Самир Финди Абу Амер и Азам Ал Акра Абу Амар, са били убити при израелския удар в южното предградие на ливанската столица Бейрут Дахиех, при който беше убит и вторият човек в йерархията на палестинското ислямистко движение Салех ал Арури. Това съобщи телевизионният канал на "Хамас", "Ал Акса", цитиран от Ройтерс.

Израелската армия продължава да се фокусира върху борбата с "Хамас". Това каза след удара в Бейрут неин говорител, цитиран от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че нападението е породило опасения, че ливанската групировка "Хизбула" може да нанесе ответен удар.

Контраадмирал Даниел Хагари, говорейки пред медиите днес, не спомена пряко смъртта на Салех ал Арури.

"Съсредоточени сме и продължаваме да сме фокусирани върху борбата срещу "Хамас", подчерта израелският военен говорител. "Запазваме висока степен на готовност за всякакви сценарии", добави в същото време той.