Иран извика руския шарже д'афер, след като Москва и арабските страни публикуваха съвместно изявление по-рано тази седмица, в което оспорват претенциите на Иран към спорните острови в Персийския залив, съобщиха държавните медии, предаде Асошиейтед прес.

Агенция ИРНА съобщи, че руският пратеник е бил извикан в събота и му е била връчена нота, която да предаде в Москва и в която Техеран протестира срещу изявлението на Шестия арабско-руски форум за сътрудничество, публикувано в Мароко, в което се призовава за мирно решение на конфликта между Иран и Обединените арабски емирства относно островите.

По-рано в събота външният министър на Иран Хосеин Амирабодлахиан заяви по телефона на руския си колега, че "зачитането на суверенитета и целостта на страните е сред основните принципи във връзките между народите".

Това е вторият случай тази година, в който Иран привиква руски пратеник в знак на протест срещу коментари относно спорните острови. Първият път това се случи през юли.

Дипломатическият спор е рядко явление между двете държави, които задълбочиха връзките си, откакто Москва нахлу в Украйна, като Иран доставя на Русия бойни дронове. Двете страни също така са силни поддръжници на президента Башар Асад в гражданската война в Сирия.

През 2022 г. Иран привика пратеника на Китай заради подобно съвместно изявление с арабските държави.

Иран пое контрола над трите острова Абу Муса, Голям Тунб и Малък Тунб след оттеглянето на британските сили през 1971 г. Той ги смята за "неразделна" част от своята територия. ОАЕ също претендират за трите острова и отдавна настояват за решение чрез преговори.