Иран е изпратил голяма партида уранов концентрат за преработка, преди да го прати в основния си обект за обогатяване на уран, предаде Ройтерс, като се позова на иранската държавна агенция ИРНА. Това е още един знак, че Иран има планове да ускори ядрените си дейности.

Урановият концентрат може да бъде преработен така че да се превърне в гориво за ядрена централа или да стане суровина за атомна бомба, ако се рафинира още повече. Иран твърди, че преработва урановия концентрат за гориво, но Западът се страхува, че целта на Иран може да е друга.

Тридесет тона уранов концентрат от производствено предприятие в Ардакан в Централен Иран са били пратени до предприятие за преработка на уран в Исфахан днес. Това е втора подобна пратка до там. Предприятието в Исфахан заработи отново миналия юни след прекъсване от девет години.

Тези дейности са разрешени според ядреното споразумение от 2015 г., което позволява на Иран да обогатява уран до 3,67 процента. За производството на ядрено оръжие е нужно обогатяване на уран до 90 процента. Според споразумението Иран има правото да разполага с 300 килограма уранов хексафлуорид.

Урановият концентрат се преобразува в газ, наречен уранов хексафлуорид, преди да бъде обогатен. След преобразуването партидата ще бъде пратена в ядреното предприятие Натанз за обогатяване.