Запасите на Иран от обогатен уран са надхвърлили лимита от 300 кг, предвиден от ядреното му споразумение със световните сили, каза днес външният министър на страната Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той потвърди, че Иран е превишил ограничението от 300 кг уранов хексафлуорид (UF6).

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф каза също, че неговата страна ще обогатява уран над чистота от 3,67 процента, ако европейските страни не успеят да спасят ядреното споразумение между Техеран и световните сили от 2015 г., предаде Ройтерс.

Смята се, че равнището от 3,67 на сто е подходящо уранът да се използва за производство на ядрена енергия за граждански цели. По-високо обогатяване на урана е първа стъпка към процес, който може да доведе до производство на материал, годен да се използва за създаване на боен ядрен заряд, отбелязва Ройтерс. Иран винаги е отричал, че има намерение да разработва ядрено оръжие.

"Нашата следваща стъпка ще бъде да обогатяваме урана над равнището от 3,67 процента, разрешено от споразумението, - каза Зариф, цитиран от държавната иранска телевизия ИРИБ. - Европейците не успяха да изпълнят обещанието си да защитят интересите на Иран по споразумението."

Според говорителя на външното министерство Абас Мусави, обаче, стъпките, които Иран предприе към излизане от ограниченията и ангажиментите си по споразумението от 2015 г. са "обратими".

Говорител на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) потвърди, че Иран е превишил лимитите, определени в сделката за ядрената му програма.

Обогатяването на уран до ниско равнище от 3,6 процента е първа стъпка в процес, който може да позволи на Иран да натрупа достатъчно високообогатен уран за създаване на боен ядрен заряд. Миналата сряда МААЕ удостовери, че Иран има около 200 кг нискообогатен уран, малко под разрешения със споразумението лимит от 202,8 кг, съобщиха за Ройтерс трима дипломати, които следят работата на агенцията.

Ирански официални лица заявиха няколко пъти през последните дни, че Ислямската република е на път да надвиши лимита на обогатен уран, след като подписалите споразумението страни не успяха да удовлетворят искането на Техеран да го защитят от подновените санкции на САЩ.

Израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц обвини Иран в "ядрен шантаж" заради решението му да превиши лимита на запасите си от обогатен уран, предвиден по ядреното споразумение със световните сили. В изявление, предадено от израелската обществена телевизия "Кан" министърът нарече обявените днес мерки на Техеран "фрапантно нарушение" на споразумението. Той посочи, че продължаването на международния натиск може да принуди Ислямската република да отстъпи и да прекрати шантажа си.

"Иран върши ядрен шантаж. Той казва на света: "Вижте колко сме близо до ядрена бомба", каза Щайниц. "Иранската икономика рухва...те са под огромен натиск, затова предприемат неуравновесени действия", добави израелският министър.

Великобритания заяви днес, че спешно разглежда следващите стъпки заедно с партньорите си по споразумението от 2015 г., след като Иран обяви, че вече надхвърля количеството от разрешените запаси от нискообогатен уран. Говорител на премиерката Тереза Мей каза, че съобщението на Техеран е "изключително обезпокоително" и че Лондон ще продължи да работи заедно с партньорите си за запазване на споразумението.

"Ние последователно и ясно заявявахме, че нашият ангажимент към (споразумението) зависи от това дали Иран спазва изцяло неговите условия, и го призоваваме да се откаже от тази стъпка", каза говорителят пред репортери в Лондон.