Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изразява в документа сериозното си безпокойство относно военния характер на иранската ядрена програма, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Агенцията на ООН посочва, че разполага с надеждна информация, която затвърждава опасенията за евентуално военно измерение на иранската ядрена програма.

В доклада са представени подробно голям брой ядрени проекти и експерименти, извършени от Иран, предаде ДПА. Посочва се, че по някои от тези дейности работата продължава. МААЕ подозира Техеран, че извършва тайни експерименти, чиято единствена цел може да бъде само разработването на ядрени оръжия, се посочва в доклада, цитиран от Асошиейтед прес.

"Агенцията има сериозни опасения относно евентуално военно измерение на иранската ядрена програма", пише МААЕ в доклада си. "Надеждни информации показват, че Иран е извършил дейности, целящи разработването на ядрен експлозив", допълва агенцията, цитирана от Франс прес.
"Някои от предполагаемите тайни дейности в ядрената област, извършени от Иран може и да имат мирни цели, но други са характерни само за процеса на разработване на ядрено оръжие", се посочва в доклада, цитиран от Асошиейтед прес.

Докладът беше разпространен до 35-те членове на Управителния съвет на МААЕ и до членовете на Съвета за сигурност на ООН. Към документа има приложение от 13 страници, в което агенцията на ООН представя свои проучвания, както и разузнавателни информации, потвърдени отчасти и от други източници, които показват, че Техеран работи по всички аспекти на изследванията в ядрената област, насочени към производството на ядрено оръжие.

Базираната във Виена агенция заключава, че Иран е работил по използването на уранов метал в ядрена бойна глава и е извършил компютърно моделиране на ядрени експлозии, предаде ДПА. Под ръководството на министерството на отбраната иранските учени са разработили и тествали компоненти за ядрено оръжие, в това число и така наречените неутронни инициатори, които причиняват верижни ядрени реакции.

Техеран вече определи заключенията на доклада като изфабрикувани и неоснователни.
Иран отхвърли доклада на МААЕ като политически мотивиран, предаде ДПА, като се позова на постоянния представител на Ислямската република в базираната във Виена агенция Али Асгар Солтание. Той заяви, че документът влиза в разрез с нормите на ООН и вреди на авторитета на МААЕ. 

Иран не се нуждае от атомна бомба, за да се противопостави на САЩ и предпочита да използва своя разум, за да отблъсне американските заплахи, заяви по-рано иранският президент Махмуд Ахмадинеджад.

САЩ ще засилят натиска върху Иран, включително с нови санкции, ако той не успее да отговори на въпросите, повдигнати в доклада на МААЕ, предупреди високопоставен представител на правителството на САЩ, цитиран от Ройтерс. Въпросният източник, който пожелал да запази анонимност, отбеляза, че освен едностранни санкции, Съединените щати може да предприемат мерки срещу Ислямската република и съвместно със своите партньори.

В израелски медии се появиха по-рано спекулации за военни удари срещу ирански ядрени обекти предвид подробните нови доказателства, че Иран разработва ядрено оръжие, отбелязва Ройтерс.

"Безпрецедентната строгост" на доклада на МААЕ засега отдалечава сценария за израелско нападение срещу Иран, съобщиха две израелски телевизии, цитирани от Франс прес. Този доклад ще позволи на Израел да изчака "няколко седмици или няколко месеца", за да види дали международната общност ще се реши да наложи "парализиращи санкции" срещу Иран, включващи пълен бойкот на иранската централна банка, както и износа на петрол, посочиха частните телевизии "2" и "10", позовавайки се на официални представители.

Иран няма никога да се откаже от ядрената си програма, но ще продължи сътрудничеството с МААЕ, въпреки че нейният нов доклад е твърде критичен към Техеран, заяви по-късно иранският представител в агенцията, съобщи Франс прес. "Техеран няма никога да се откаже от законните си права в ядрената сфера, но като отговорна държава ще продължи да спазва задълженията си в рамките на Договора за ядрено неразпространение, които предвиждат МААЕ да наблюдава дейността, развивана от страната", добави Али Асгар Солтание, цитиран от иранската агенция ИРНА.