Най-малко осем души бяха ранени днес, след като иракските сили за сигурност откриха огън по протестиращи в центъра на Багдад, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Всички снимки вижте тук >>

Сблъсъци избухнаха, когато властите започнаха да отстраняват бетонни прегради близо до площад "Тахрир" и на един от мостовете над река Тигър в иракската столица.

Снимка: БТА/AP

Нападението беше извършено няколко часа след като влиятелният шиитски духовник Муктада Садр оттегли подкрепата си за протестното движение и призова поддръжниците си да напуснат палатковите лагери на протестиращите срещу правителството.

Снимка: БТА/AP

Полицията е арестувала най-малко 16 протестиращи в южния град Басра при акция за разчистване на окупиран от демонстранти площад тази нощ, информира Ройтерс. Силите на реда разположиха свои служители, за да попречат на протестиращите да се съберат отново.

Според някои активисти присъствието на последователи на Садр е предпазвало от силите за сигурност демонстрантите, които от четири месеца се събират на ключови места в Багдад. Без тази закрила мнозина от движението сега се опасяват от най-лошото, отбелязва АП.

Снимка: БТА/AP

Садр написа снощи в Туитър, че "ще се опита да не се намесва в действията на протестиращите, нито отрицателно, нито положително, така че те да направляват съдбата на Ирак".

Снимка: БТА/AP