Така броят на жертвите от изригването на вулкана надхвърли сто души, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изригващите от гърлото на вулкана горещи газове с температура 750 градуса по Целзий изпепелиха селища извън периметъра на обявената за опасна зона с диаметър 5 километра. Властите обявиха, че вулканът създава реална опасност за живота на хората в район с диаметър 20 километра от кратера.

Спасителните екипи са съсредоточили усилията си в най-засегнатите райони за спасяване на пострадалите и ранените, много от които са в критично състояние. Последното изригване тази нощ е било шест пъти по-силно от първото изтичане на гореща пепел, лава и магмени скали на 26 октомври и предизвика масова паника и хаотична евакуация, посочва агенцията. По южните склонове на кратера са се появили потоци от лава, които се стичат със скорост близо 100 километра в час, посочва АП.

Досега от района на Мерапи са евакуирани над 100 хиляди души.

Вулканът Мерапи изригна миналата седмица по-малко от денонощие, след като цунами заля островите Ментавай в западната част на Индонезия и причини смъртта на 428 души. В територията на Индонезия влизат над 15 000 острова в Индийския океан.