Командоси от индийските военноморски сили (ВМС) са се качили на борда кораба "Лaйла Норфолк", плаващ под либерийски флаг, който вчера беше взет на абордаж в Арабско море, предаде Ройтерс.

В момента индийските специални части извършват операция по "обезвреждане", съобщиха военноморските сили, без да оповестяват повече подробности. На борда на "Лaйла Норфолк" има най-малко 15 индийски граждани, добавя БТА.

По-рано индийските ВМС заявиха, че тази сутрин над плавателния съд е прелетят патрулен самолет. Той е установил контакт с екипажа и е констатирал, че хората на борда са в безопасност.

Командир Мехул Карник, говорител на индийските ВМС, каза, че членовете на екипажа са в укрепено помещение на кораба и управляват плавателния съд оттам.

Нито една групировка не е поела отговорност за нападението.

Междувременно източник на Ройтерс от правителството в Делхи съобщи, че индийското министерство на отбраната осигурява защитен ескорт на индийските контейнеровози в Червено море, тъй като ситуацията около сигурността в района се влошава.

Използването на по-дългия морски маршрут около Африка може да забави корабите с две седмици, което увеличава транспортните и застрахователни разходи, отбелязва източникът на агенцията.

Корабите избягват да преминават през Червено море, откакто йеменските бунтовници хуси предприеха серия от нападения срещу търговски плавателни съдове, заявявайки, че действията им са в отговор на израелската военна кампания в ивицата Газа.

"Много пратки се ескортират от охрана в открито море с помощта на министерството на отбраната", заяви източникът.

По-рано тази седмица индийските ВМС съобщиха, че в централната и северната част на Арабско море са разположени оперативни групи от фрегати и ескадрени миненосци, които да помагат на търговските кораби, плаващи в региона.