Хората, които са имунизирани с еднодозовия препарат на "Джонсън и Джонсън", могат да получат бустерна доза от РНК ваксина. Това сочат предварителни данни от американско проучване, цитирано от АФП и Асошиейтед прес.

Изследването е финансирано от Националните здравни институти на САЩ. Целта е да се проверят възможностите за смесване на векторна и РНК ваксина срещу коронавирус - поставяне на бустерна доза от препарат, различен от този при първоначалната имунизация. В момента в САЩ не е разрешено да се поставят два различни типа ваксини срещу COVID-19, допълва БТА.

В изследването участват 458 възрастни, на които е инжектиран един от трите препарата, разрешени за употреба в САЩ - "Пфайзер", "Модерна" или "Джонсън и Джонсън", преди най-малко 12 седмици.

Всяка от тези три групи е разделена на още три, за да получат съответно по една от ваксините като бустерна доза. Общо във всяка от деветте групи има по около 50 души.

Учените анализират нивото на антителата 15 дни след инжектирането на бустерната доза.

При доброволците, които са ваксинирани с препарата на "Джонсън и Джонсън", нивото на антителата се увеличава четири пъти след поставянето на бустерната доза от същия препарат.

Ваксинирането с нова доза, но с препарата на "Пфайзер", увеличава антителата 35 пъти, а с "Модерна" - 76 пъти, сочат данните от проучването.

Имунната защита при хората, на които първоначално е поставена ваксината на Moderna, всеки път е по-висока в сравнение с тези, избрали "Пфайзер" или "Джонсън и Джонсън", независимо от препарата, използван за бустерна доза, показват анализите на американските експерти. Освен това "не е установен проблем със сигурността", уточняват учените.

Данните от изследването са предварителни и предстои да бъдат разгледани отново.