Напредък е бил отбелязан на разговорите в Кайро за постигането на примирие в ивицата Газа, като всички замесени страни са постигнали съгласие по основните точки. Това съобщи свързаната с египетското правителство телевизия "Ал Кахера нюз", като цитира високопоставен египетски източник. В неделя Израел и "Хамас" изпратиха делегации в Египет за обсъждане на евентуално примирие в шестмесечния конфликт. 

Никоя от страните не е потвърдила твърденията в информацията на "Ал Кахера нюз", отбелязват Ройтерс и БТА. ДПА съобщи, че делегация на "Хамас" е пристигнала в Кайро вчера за разговори за примирие.

Според "Ал Кахера нюз" делегациите на "Хамас" и Катар трябва да договорят условията на окончателното споразумение, докато делегациите на Израел и на САЩ ще напуснат египетската столица до часове.

Делегацията на "Хамас" според нейно съобщение ще разговаря с началника на египетското разузнаване Абас Камел. Групировката повтори исканията си за постоянно примирие, изтегляне на израелските сили от Газа, връщане на бежанците и обмяна на палестински затворници за израелски заложници. В изявлението си "Хамас" настоява още за помощ за палестинското население и за начало на реконструкцията на ивицата Газа.

Междувременно рано тази сутрин двама източници от сигурността са съобщили пред Ройтерс, че при израелски удар срещу селището Ал Султания в Южен Ливан са били убити трима души, сред които полеви командир на елитните сили на "Хизбула" "Радуан".

Междувременно израелската армия заяви, че е завършила още един етап в подготовката си за възможна война на северния фронт с Ливан и Сирия, предаде Ройтерс. "През последните няколко дни още един етап от готовността на Северното командване за война беше завършен, фокусиран върху оперативни извънредни запаси за широка мобилизация на части на Израелските отбранителни сили, когато е необходимо", се казва в изявление на армията, озаглавено "Готовност за преход от отбрана към настъпление".

В същото време в неделя израелската армия обяви, че се е изтеглила от град Хан Юнис - най-големия в южната част на ивицата.

Началникът на израелския генерален щаб ген. Херци Халеви заяви, цитиран от ДПА, че въпреки изтеглянето на някои части от ивицата Газа, шестмесечната война в палестинската територия далеч не е свършила, предаде ДПА.

"Войната в Газа продължава и ние изобщо не сме спрели. Високопоставени представители на "Хамас" все още се укриват. Ние ще ги намерим рано или късно. Няма да оставим активни бригади на "Хамас" в никоя част на ивицата", каза Халеви. Той заяви, че се чувства лично отговорен за връщането на всички заложници, държани в Газа, "колкото е може по-скоро".

Халеви призна, че въпреки военния напредък не всички цели на Израел са били постигнати, включително връщането на заложниците и унищожаването на "Хамас" в цялата ивица Газа.

Началникът на израелския генерален щаб Халеви заяви по телевизията, че Израелските отбранителни сили могат да се справят с Иран. "Ние можем да действаме със сила срещу Иран в близки и далечни места. Сътрудничим си със САЩ и със стратегическите партньори в региона", каза Херци Халеви.

Войната избухна, след като бойци на "Хамас" нахлуха през границата на 7 октомври и убиха 1200 души в Южен Израел. Повече от 250 души бяха отвлечени при нападението, от които около 130 остават в плен. По време на израелската офанзива по данни на здравното министерство в Газа са били убити над 33 100 палестинци.

Междувременно хиляди демонстранти се събраха в неделя в Йерусалим с искане за освобождаване на около 130-те заложници, които все още са в Газа след нападението на "Хамас" на израелска територия преди шест месеца, предаде Ройтерс.

При атаката бяха убити около 1200 души, а 253 бяха взети за заложници, включително деца, възрастни хора, цивилни и войници. Около половината от тях бяха освободени като част от краткосрочно споразумение за примирие в края на ноември, припомня БТА. Семействата на някои от заложниците са обезпокоени, защото предишните кръгове на преговорите не дадоха резултат, а заложници вече починаха в плен.

Макар че родители на заложници призоваха на неделната демонстрация премиера Бенямин Нетаняху да направи повече за връщането на близките им, ораторите на митинга се придържаха към аполитични послания и се фокусираха върху болката си и върху нуждата от бързо завръщане на любимите им хора в домовете им.

Според социологическо проучване, разпространено в неделя от израелската телевизия N12 News, 56 процента от запитаните казват, че правителството не прави достатъчно за връщането на заложниците, а 39 процента са на обратното мнение.

През последните седмици протестите срещу правителството на Нетаняху се засилиха, а някои критици го обвиняват, че умишлено бави постигането на споразумение. Някои от демонстрациите, организирани от групите, които поведоха масовите протести през 2023 г., настояват за произвеждането на нови избори. Социологически проучвания, проведени след нападението на "Хамас" на 7 октомври, показват, че на избори Нетаняху би бил победен от центристите.

Снимка: БТА/АП, Кристоф Ена

Демонстрации имаше също в Париж, Лондон и Берлин с искане за освобождаване на заложниците, взети от "Хамас", по случай половин година от началото на войната в ивицата Газа. 

Над хиляда души демонстрираха в Париж вчера с искане за освобождаване на оставащите в плен хора, отвлечени от "Хамас", предаде Франс прес. 

"Освободете заложниците!", скандираха демонстрантите, събрали се на площад "Трокадеро" срещу Айфеловата кула по призива на Представителния съвет на еврейските институции на Франция. Някои от тях държаха плакати с надпис "Вашето мълчание е оглушително". "По света забравиха тези заложници", каза за АФП една жена, държейки портрет на 73-годишния израелец Гад Хагай, който според нея е бил "отвлечен и екзекутиран в плен".

Подобни демонстрации се състояха също в Лондон и Берлин. В тях се включиха по около 200 души.